Stát chce narovnat vztah s církvemi co nejdříve

20. duben 2011

Poprvé od svého ustavení v polovině března se sešla vládní komise pro narovnání vztahu s církvemi. Zástupci vlády, sněmovny i prezidentské kanceláře se shodli, že je třeba dospět k rychlému řešení.

Vládní komisi k tomu vedou dva hlavní argumenty. Jednak výrok Ústavního soudu, že nečinnost politiků v otázce narovnání vztahů s církvemi je protiústavní, a dále komplikace obcí, které nemohou už dlouhou dobu nakládat s blokovanými církevními majetky.

Komise teď chce určit poměr právě mezi majetkem, který by stát vrátil církvím, a finančním narovnáním. Nebude přitom znovu otevírat otázku ocenění církevního majetku zabaveného komunistickým režimem. Využije částek zmíněných ve vládním návrhu z roku 2008.

Tehdy chtěl stát vrátit třetinu majetku, dvě třetiny by pak tvořila náhrada ve výši 83 miliard korun, která by se vyplácela po dobu 60 let. I s úrokem by činila asi 270 miliard a po přechodném dvacetiletém období by stát přestal církve financovat.

Schválení návrhu ale nakonec ztroskotalo na odporu opozice a části poslanců ODS, mezi kterými byl nejviditelnější Vlastimil Tlustý.

Podle mluvčího pražského arcibiskupství Aleše Pištory arcibiskup Dominik Duka vítá skutečnost, že začala pracovat vládní komise pro narovnání vztahu s církvemi.

„Stejně jako byla ustavena komise vládní, byla ustavena i komise církevní. V té zasednou členové České biskupské konference, zástupci mužských a ženských řeholí u nás, a také členové Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí. Jakýmsi pozorovatelem bude apoštolský nuncius,“ řekl Aleš Pištora.

Dodal, že na pracovní rovině budou působit na obou stranách expertní komise, v nichž zasednou ekonomové a odborníci na danou problematiku.

Spustit audio