Statistiky a citace z důvěryhodných zdrojů

18. květen 2017

Deník Hospodářské noviny je považován za důvěryhodné periodikum. Pokud editor řádně uvede zdroj, dostál svým povinnostem.

Vážený pane doktore Pokorný,

píši Vám jako znepokojený posluchač Českého rozhlasu Radiožurnálu. To, co jsem měl možnost dnes ráno slyšet, mě nazlobilo a mám obavu o kvalitu obsahu Českého Rozhlasu.

Prosím Vás, prvně si poslechněte dnešní vstup o zprávách v tisku, čas přibližně 6:21h, název: Skoro polovina pachatelů má zbraň legálně (zdroj: Hospodářské noviny).

Proti této zprávě se musím důrazně ohradit, protože je tendenční, manipulativní a dehonestuje slušné občany, kdy dává rovnítko mezi legálním držením zbraní a trestnou činností. Navíc ta údajná statistika je chybně (tendenčně) zpracovaná, protože zahrnuje i zbraně, které nejsou nabyvatelné na zbrojní průkaz, ale jsou volně prodejné. Jedná se o zbraně kategorie D (volně prodejné od 18 let bez zbrojního průkazu). Jedná se zejména o tzv. plynovky a airsoftové zbraně, vzduchovky, perkusní zbraně a některé zbraně mechanické atd. Tedy nejedná se pouze o zbraně na výjimku, povolení, nebo ohlášení PČR (skupiny A, B, C), tedy dostupné pouze na zbrojní průkaz.

Velmi mi vadí, že ve zprávě je několikrát zdůrazněno, že se myslí legální zbraně, a tato informace má tedy asociovat zbraně na zbrojní průkaz, ale statistika, která se prezentuje jako oficiální fakt, se nezabývá pouze kriminalitou páchanou pouze se zbraněmi na zbrojní průkazy. Nebál bych se dokonce tvrdit, že takto prezentovaná informace je diskriminující vůči lidem, kteří vlastní zbraně na zbrojní průkaz a jsou slušní a nikdy se nedopustili zlého skutku. Posluchačům je vsugerováván pocit, že držitelé legálních zbraní jsou hrozba a hojně páchají trestnou činnost, to není pravda.

Zde posílám odkaz na statistiku zohledňující kriminalitu podle druhů zbraní:
http://www.mvcr.cz/clanek/poskytnuti-informace-statistiky-poctu-trestnych-cinu-spachanych-legalne-a-nelegalne-drzenou-zbrani-kategorie-a-b-c.aspx

Zde je jasně vidět, že kriminalita se zbraněmi na zbrojní průkaz se bohužel občas stává, ale není to příliš obvyklé a určitě to netvoří téměř polovinu trestných činů se zbraněmi.


Bylo by od Českého rozhlasu vhodné, aby lépe prověřoval zdroje, ze kterých čerpá a prezentuje informace. Dále bych byl rád, aby se tato již odvysílaná a nepravdivá informace uvedla na pravou míru.

Chci vás požádat o vyjádření k tomuto tématu.

Děkuji za Váš čas.

S pozdravem

Ing. Jan Mach


Vážený pane inženýre,

děkuji Vám za zajímavý komentář k materiálu, který zazněl ve vysílání Radiožurnálu. Dovolte, abych v úvodu zmínil, že se editoři Českého rozhlasu řídí metodickým pokynem „Editorské zásady pro výběry domácích médií ve vysílání Českého rozhlasu“, který dbá na důvěryhodnost zdroje. V této souvislosti je třeba konstatovat, že deník Hospodářské noviny je považován za důvěryhodné periodikum. Pokud editor řádně uvede zdroj, dostál svým povinnostem.

Vaše konkrétní připomínky jsem konzultoval s šéfredaktorem Radiožurnálu Ondřejem Suchanem, který mi sdělil, že tématu, na které poukazujete, se Radiožurnál ve svém vysílání věnoval s ohledem na novelu zákona častěji.

Z vyjádření pana šéfredaktora cituji:

„Posluchač odkazuje na statistiku, která článek vlastně podporuje (http://www.mvcr.cz/soubor/odpoved-statistiky-tc-pdf.aspx). Ze všech čísel trestných činů vyplývá, že 50 % trestných činů opravdu páchají lidé s legálně drženou zbraní (180 z 362). Posluchač má pravdu také v tom, že v této kategorii jsou i neregistrované zbraně. Pokud bychom vzali jen zbraně registrované, rozdíl není příliš jiný – 58 nelegálně ku 51 legálně. Radiožurnál jistě nechce poukazovat na to, že držitelé legálních zbraní jsou více nebezpeční. Na druhou stranu je správné upozornit na velký počet případů držitelů zbrojního průkazu.“

Pan šéfredaktor rovněž připustil, že příslušný redaktor mohl více rozebrat příslušné statistiky a věnovat se jim detailněji, z tohoto hlediska chápu Váš dopis jako užitečný podnět pro editory a redaktory Zpravodajství Českého rozhlasu.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio