Stížnost kandidáta na prezidenta

28. listopad 2017

Pro Český rozhlas relevantní okruh kandidátů na prezidenta republiky, kteří splní zákonem stanovené podmínky.

Dobrý den,

tento dokument je žádost o to, aby média okamžitě napravila svůj nedemokratický a neetický postoj ve volbách prezidenta, kde zkreslují či zamlčují fakta a maximálně diskriminují kandidáty, kteří uvádí pravdu, která rezonuje s názory velké většiny voličů. Jestli tato situace nebude včas napravena, budeme žádat o vyhlášení neplatnosti voleb, případně o posun jejich termínů a odškodnění poškozených voličů a kandidátů.

Média ignorují fakt, že velká většina národa nechce v ČR islám, imigranty a ani členství v EU, kdyby to znamenalo přísun imigrantů ze středního východu a Afriky. Proti stejným věcem bojují 3 hlavní opoziční prezidentští kandidáti – Toman a další 2. Ostatní hlavní kandidáti těmto 3 věcem dávají přímou či nepřímou podporu. Jsou pro něco, co lid nechce. Jelikož je Zeman pro EU, je nepřímo pro imigraci a islám, protože EU bude obojí po volbách diktovat.

Média dávají prostor prakticky pouze těm kandidátům, kteří chtějí to, co lidé absolutně nechtějí. Opoziční kandidáti nedostávají prakticky žádný prostor. Navíc se jedná o kandidáty s minimálním finančním zázemím. Proto blokádu médií nemohou prolomit.

Co je také podstatné je to, že když se lidé dozvědí o této situaci a o tom, že tito opoziční kandidáti nemají finance na sbírání podpisů, jsou ochotni pro ně ty podpisy sbírat a posílat jim podpisové archy, případně i finanční podporu.

Chování médií je v tomto případě nedemokratické a neetické a proto žádáme nápravu, a to, aby tito 3 kandidáti od nynějška dostali maximální prostor v médiích, mnohem větší než ti prostátní, aby bylo co nejdříve napraveno, co média poškodila a tudíž, aby opoziční kandidáti mohli říci národu o jejich platformách a stihli je požádat o zasílání podepsaných archů. Jinak se obáváme, že by volby musely být prohlášeny za neplatné.

Média a např. soukromé nadace napojené na polistopadovou elitu a spojence současného polistopadového režimu manipulují volby tak, aby byli zvoleni ti, kteří podporují to, co lid nechce.

Toman a další 2 kandidáti by měli dobrou šanci se dostat na Hrad, kdyby tomu média svou nedemokratickou činností nebránila. Vypadá to, že by měli nejlepší šanci ze všech kandidátů. Toman má výhodu v tom, že je stratég, který má zkušenosti s nápravou špatně fungujících institucí.

(zkráceno)

S pozdravem

Josef Toman, Ph.D.


Vážený pane doktore,

Statut ombudsmana Českého rozhlasu mi ukládá věnovat se podnětům posluchačů souvisejícím s činností tohoto média veřejné služby. Z Vašeho dopisu mi tedy přísluší zabývat se pasáží věnovanou činnosti médií, speciálně Vaším konstatováním, že média nedávají řádný prostor opozičním kandidátům.

Toto tvrzení by mělo reálný základ v okamžiku, kdy by Český rozhlas porušil vlastní pravidla, která v souvislosti s prezidentskými volbami vstoupí v platnost v nadcházejícím období.

Tato pravidla vymezí rozsah prezentace oficiálních kandidátů na prezidenta republiky (počítá se například s představením všech oficiálních kandidátů formou Dne s prezidentským kandidátem, dále s debatami kandidátů před prvním kolem volby a s duelem obou kandidátů, kteří postoupili do druhého kola).

Pokud by některý z nich nemohl v daném rozsahu ve vysílání Českého rozhlasu informovat veřejnost o svém programu, byla by Vaše stížnost oprávněná. Zatím ale taková situace nenastala.

Pro Český rozhlas bude podle sdělení ředitele Zpravodajství ČRo relevantní okruh kandidátů, kteří splní zákonem stanovené podmínky.

Pokud byste v předvolebním vysílání Českého rozhlasu zjistil porušení zmíněných pravidel, prosím Vás o zprávu, samozřejmě se jí budu se vší vážností zabývat.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio