Strategie 27: Environmentální udržitelnost

6. prosinec 2022

Český rozhlas považuje výzvy spojené s environmentální udržitelností svého fungování, výroby a vysílání za strategickou prioritu.

V následujících letech bude proaktivně a systematicky podnikat všechny kroky k tomu, aby byl připraven pružně reagovat na vnější a vnitřní požadavky vedoucí k environmentální udržitelnosti své činnosti. Již z podstaty veřejné služby má totiž za úkol nejen o adaptaci na změny klimatu vysílat, ale také se v souladu s principy udržitelného rozvoje chovat.

Zejména v době, kdy si naše společnost připomíná sto let od zahájení pravidelného českého rozhlasového vysílání a spolu s pracovníky Českého rozhlasu přemýšlí, jaký rozhlas bychom si přáli do další stovky, nelze opomenout, že i Český rozhlas jako instituce spotřebovává zdroje naší planety a je jeho povinností vůči veřejnosti, které slouží, aby se tak dělo co nejšetrněji.

Má proto ambici být mezi prvními na mediálním trhu v České republice, kteří budou nové, šetrnější procesy a postupy implementovat. Již v minulém období se Český rozhlas rozhodl upřednostnit energeticky přívětivou distribuci DAB+ a vypnutím vysílání na středních vlnách (AM) výrazně přispěl k energetické úspoře své distribuce. I takovými kroky podporuje svou důvěryhodnost jako média veřejné služby, protože v souladu s cíli udržitelného rozvoje i sám funguje.

Publikaci si stáhnete ZDE.

Spustit audio