Struktura informace ve zpravodajských relacích

22. únor 2017

Zprávu o události je třeba hodnotit jako neoddělitelný celek sestávající z titulku, tedy tzv. fleše, a vlastního textu zprávy.

Dobrý den, pane Pokorný,

můžete mi prosím vysvětlit, proč v ranním zpravodajství v 8:00 ve čtvrtek 10. 2. 2017 bylo sděleno, že ruští sportovci nepodali ruku vítězi smíšené biatlonu v Rakousku, a nebylo sděleno, že Fourcade úmyslně srazil ruského sportovce při předávce, zatímco v televizi to bylo publikováno?

Děkuji za informaci

Ing. Rudolf Drga

<hr/>

Vážený pane inženýre,

na základě Vašeho podnětu jsem si pořídil doslovný zápis zmíněné zpravodajské relace Radiožurnálu. V úvodních "fleších" (krátkých sděleních toho nejpodstatnějšího) zazněla tato informace:

"Ruští biatlonisté na světovém šampionátu nepodali ruku Francouzi Fourcadovi. Ten kvůli tomu odešel ze stupňů vítězů."

Ve sportovní části zpravodajské relace pak zazněla zpráva tohoto znění:

"Úvodní závod biatlonového mistrovství světa měl kontroverzní dohru. Stříbrný Francouz Martin Fourcade opustil po smíšené štafetě stupně vítězů kvůli tomu, že mu bronzoví Rusové odmítli podat ruku. Fourcade během závodu způsobil pád ruského reprezentanta Alexandra Loginova, který se mezi elitu vrátil po dvouletém dopingovém trestu. Podle dalšího člena ruské štafety Antona Šipulina to Fourcade udělal úmyslně. (Následuje záznam hlasu A. Šipulina doprovázený českým překladem jeho slov): "Myslím, že se klidně můžeme kouknout na video z té třetí předávky. Fourcadovo jednání není hezké, jako člověka už ho nerespektuji. Je špatné, když se takhle chová k někomu, kdo už si trest odpykal. Chtěl bych vyzvat všechny sportovce, nejen Fourcada, aby se chovali a závodili správně." Martin Fourcade chybu odmítl."

Zákon o Českém rozhlase ukládá této instituci povinnost poskytovat objektivní, ověřené, ve svém celku vyvážené informace pro svobodné vytváření názorů. Kodex Českého rozhlasu pak mj. specifikuje, že zprávou se rozumí informace o určitém ději nebo stavu, obsahující zpravidla také informaci o postojích hlavních aktérů události. Neshledal jsem porušení žádného z těchto bodů, neboť zpráva vysvětluje kontext celé události, uvádí příčinu i následek, cituje názor jednoho z aktérů.

Souhlasím s Vámi ovšem v tom, že můžeme vést debatu o znění tzv. fleše, jenž zazněl v úvodu zpravodajské relace. Fleše plní v rozhlasovém zpravodajství úlohu novinových titulků. Mají sdělit posluchači v několika slovech podstatu zprávy tak, aby byla upoutána posluchačova pozornost. Rozsahem fleše je určen postup editora při zjednodušování zprávy. V daném případě se rozhodl rezignovat na vysvětlení příčiny a následku a soustředil posluchačovu pozornost na "skandál na stupních vítězů", jak by mohl znít titulek v bulvárním médiu. Nezasvěcený posluchač, který by zaregistroval tuto krátkou informaci, by z ní mohl vyvodit závěr, že zpráva informuje pouze o nesportovním chování ruských sportovců. To ovšem podrobnější informace, na kterou fleš odkazuje, nepotvrzuje, naopak celou událost popisuje v potřebném kontextu a poskytuje prostor ruskému sportovci, který z nesportovního chování obviňuje francouzského reprezentanta. Dovolte mi prosím v této souvislosti zdůraznit, že zprávu o události na předávání medailí je třeba hodnotit jako celek sestávající z titulku a vlastního textu zprávy.

Jistě bychom mohli diskutovat o variantách fleše, jež by v několika slovech lépe postihly složitost celé situace. Byl by to například dobrý podklad pro seminární cvičení studentů žurnalistiky. Ovšem doporučoval bych vzít v úvahu reálné podmínky zpravodajské směny, kdy je editor vystaven mnoha stresovým faktorům. To podstatné je, jak jsem uvedl výše, že zmíněná zpravodajská relace veřejnoprávního rozhlasu byla připravena ve shodě s požadavky základních normotvorných dokumentů týkajících se činnosti Českého rozhlasu.

Věřím, že mé stanovisko přijmete s pochopením pro složitost práce zpravodajských směn.

Přeji Vám pěkný víkend a radost z výsledků všech sportovců, kteří se chovají v souladu s pravidly.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio