Technické problémy při živých vstupech z Poslanecké sněmovny

3. červenec 2019

Technologie pro přímé živé přenosy vysílání z jakýchkoli míst mimo vlastní studia Českého rozhlasu jsou moderní a sofistikované, bohužel technický problém se může občas vyskytnout kdekoli.

Dobrý den,

předně posílám pozdravy všem pracovníkům ČRo a přeji hodně sil a velkou podporu od posluchačů. Také gratuluji k výbornému výsledku v průzkumu "nejdůvěryhodnější médium" centra Reuters Institute, nedivím se. Bohužel musím přidat jednu záležitost, se kterou nejsem spokojen a předpokládám, že nebudu sám (a bude jistě mrzet i pracovníky Rozhlasu). Jedná se o technické problémy při živých vstupech z poslanecké sněmovny, popřípadě z ne-pražských poboček Českého rozhlasu. Na můj vkus až příliš často dochází k technickým problémům při živých vstupech ze sněmovního studia a jiných studií. Například dnes čelil problémům z Brna pan Hlavenka v pořadu "Pro a proti", nedávno jsem zaznamenal problémy ze Sněmovního studia. Při vnějším pohledu se zdá, že používaná přenosová technika není v optimální kondici a bohužel někdy sráží dobré výkony pracovníků rozhlasu. Pokud je možné, tuto záležitost uvést do pořádku bez rizika, že investice do této techniky dopadnou na platy zaměstnanců, bylo by to myslím dobré.

Děkuji.

P. H.

__________________________________________________________________

Vážený pane inženýre,

děkuji Vám za vyjádření podpory a za ocenění práce zaměstnanců Českého rozhlasu, vážím si toho. Vaše kritická poznámka se týká technických problémů při živých vstupech, vyžádal jsem si proto konzultaci s vedoucím Distribuce signálu ČRo Pavlem Balíčkem a vedoucím rozhlasových přenosů Jaromírem Niklem.

Technologie pro přímé živé přenosy vysílání z jakýchkoli míst mimo vlastní studia Českého rozhlasu jsou moderní a sofistikované, bohužel technický problém se může občas vyskytnout kdekoli, a to zejména v případě, že některá část přenosového řetězce není pod přímou kontrolou a garancí Českého rozhlasu nebo smluvních partnerů. Pro většinu přenosů spolupracuje Český rozhlas se společností O2 a používá tzv. kontribuční síť (do regionálních studií nebo na určená místa přenosu) nebo další vyhrazené technické prostředky – přenosové linky. Občasné rušení na lince do parlamentního studia se skutečně objevovalo a bylo nutno používat náhradní řešení – vysílání po náhradní telefonní lince.

Velmi často se používá technologie tzv. IP kodeků ve veřejné síti (internetu), kdy je digitalizovaný zvukový signál přenášen v sítí v paketech, které se ale vlivem zatížení internetu mohou zpožďovat a tím způsobovat drobné výpadky. Podobné problémy se občas vyskytují i v mobilních sítích, proto Český rozhlas používá například kodeky se dvěma SIM kartami od dvou různých operátorů. I tak se ale výjimečně může projevit to, že je přenos přerušen nebo jsou v něm výpadky. V celkovém množství úspěšně odbavených přenosů jsou ale výše uvedené problémy výjimkou a jsou nejčastěji způsobené právě nepředvídatelným stavem veřejné sítě nebo náhlou technickou závadou. Technika Českého rozhlasu s dodavateli služeb jedná o zajištění takové úrovně spojení, která by přinesla maximální možnou míru posluchačského komfortu.

Se srdečným pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio