Témata zrušeného pořadu Kupředu do minulosti zůstávají

4. říjen 2017

Na principu střetu dvou koncepcí je postaven například pořad Pro a proti.

Dobrý den,

vysíláte nějaký obdobný pořad jako Kupředu do minulosti? Proč nepozvat i oponenta k hostu s extrémními názory? Myslím, že výběr témat byl opravdu zajímavý a nutící k zamyšlení. O vývoji společnosti dnes uvažuje každý.

Děkuji.

Vlček


Vážený pane Vlčku,

zmiňujete se o pořadu Kupředu do minulosti, který se do loňského roku vysílal na Dvojce, a o obdobných typech pořadů. Pokud jsem Váš dopis správně pochopil, jde Vám o maximální šíři názorů, aby si posluchači sami mohli udělat vlastní názor na probírané téma.

Přesně to je zadání, které se rozhlas veřejné služby snaží naplnit. Jeho úkolem je nabídnout ověřené, seriózní zpravodajství (podmínkou je informace ověřená minimálně ze dvou na sobě nezávislých zdrojů) a publicistiku, která by poskytovala široké spektrum postojů.

Na principu střetu dvou koncepcí je postaven například pořad Pro a proti, vysílaný každý všední den na ČRo Plus v 9.30, stejný princip se objevuje ve vysílání zpravodajských stanic Českého rozhlasu i v jiných pořadech.

Témata, která se objevovala v pořadu Kupředu do minulosti, jsou ve vysílání Českého rozhlasu nadále přítomná, ať je to migrační otázka, problémy s vodou (nedávný Týden vody ve vysílání Českého rozhlasu vzbudil mimořádnou pozornost široké veřejnosti), vzduchem, lesy, obecně životním prostředím, a mohl bych pokračovat k alternativní medicíně (pořady s MUDr. Hnízdilem byly rovněž předmětem diskusí, jež se promítly i do mé agendy) a k mnoha dalším tématům.

Jako zástupce zájmů posluchačů jsem vedl řadu jednání, při nichž jsem upozorňoval na vysokou společenskou užitečnost pravidelného cyklu věnujícího se tématům, z nichž těžil i pořad Kupředu do minulosti. Věřím, že se tak dříve či později stane, budu o to i nadále usilovat.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio