Teorie relativity

18. leden 2017

ČRo vychází z kritérií závazných pro práci média veřejné služby. Snaží se proto zprostředkovávat informace ověřené hodnověrnými zdroji, případně opatřené patřičnými odbornými stanovisky.

Vážený pane ombudsmane Pokorný,

oznamuji Vám stížnost na opakované ohlupování posluchačů ČRo na stanici Radiožurnál. Naposledy to bylo dnes 28. 12. 2016 ve 14.30 – 14.33, kdy hlasatelka prohlásila: „čas se na sekundu zastaví…“

Není to poprvé, kdy ČRo i na jiných stanicích ohlupuje posluchače zejména vychvalováním Teorie relativity, která je vadná od samého začátku.

Upozorňoval jsem na tyto nehoráznosti jak pana J. Grygara, paní L. Výbornou (18. 11. 2015), rovněž další pány v ČRo a účastníky vysílání, včetně pana ombudsmana M. Pokorného 24. 9. 2016. Někteří odpověděli, jiní ignorovali a výsledkem je pokračující balamucení posluchačů, kteří musí platit za nepravdy a nesmysly ve Vašem vysílání.

Žádám, abyste mi zdůvodnili, proč máme poslouchat nepravdy a vyslovené bláboly, a ještě za to povinně platit. Pokud myslíte, že nemám pravdu, řekněte mi laskavě nějaký důkaz pro „plynutí času“, nebo jak chcete „na jednu sekundu zastavit čas“.

Již jedenáct let je k dispozici teorie o Generátorech prostoročasů, která všechny nesmysly o času, vycházející z Teorie relativity, spolehlivě vyvrací.

Přeji Vám zlepšení kvality vysílání v r. 2017 a očekávám Vaší reakci.

Ing. Jiří Johan, Generátory prostoročasů

<hr/>

Vážený pane inženýre,

navazuji na naši korespondenci, kterou jsme vedli ve stejné věci v říjnu tohoto roku. Je zřejmé, že formulace "čas se na sekundu zastaví" je zkratkovitým příměrem, pokusem srozumitelně přiblížit široké veřejnosti skutečnost, že bude třeba provést jisté technické úkony k synchronizaci měřičů času. Otázka, kterou nastolujete, totiž zda vůbec kategorii času uplatňovat, tedy Vaše polemika s teorií relativity, však míří k odborné veřejnosti, která by měla býti schopna provést relevantní oponenturu. K takovému odbornému procesu není veřejnoprávní mediální instituce určena, není k tomu vybavena technologicky, personálně ani metodologicky. Pokud taková debata, například na půdě některého z akademických pracovišť, proběhne, bude namístě, aby o ní médium veřejné služby referovalo, a pokud na základě této debaty odborníci přehodnotí dosavadní paradigmata, jistě to ovlivní i praxi.

Vaše upozornění na polemiku s Einsteinovou speciální teorií relativity postupuji redaktorům, kteří připravují pro Český rozhlas vědeckopopulární pořady. Je v jejich kompetenci rozhodnout, zda a jakým způsobem budou této věci věnovat pozornost. Podotýkám, že tito redaktoři vycházejí z kritérií závazných pro práci média veřejné služby, a sice že se snaží zprostředkovat informace ověřené hodnověrnými zdroji, případně opatřené patřičnými odbornými stanovisky.

Přeji Vám do nového roku zdraví a úspěchy.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio