Tomáš Halík na Dvojce

8. leden 2017

Výběr hostů pořadu Jak to vidí se snaží zohlednit co nejširší záběr společenského, politického a kulturního spektra.

Dobrý den,

ráda poslouchám Dvojku. Z některých programů jsem nadšena (např. Toulky českou minulostí, pořady pana Motla), některé mi do ucha neladí (např. přemíra zahraniční hudby). K mým oblíbeným pořadům patří i pořad Jak to vidí. U tohoto pořadu chápu, že se snažíte o vyváženost názorů. To, co se ale dnes linulo z úst p. Halíka, myslím si, do veřejnoprávního rozhlasu už nepatří a neměl by být již zván.

Ostatně někteří velmi schopní hosté slyšet v pořadu už nejsou, např. pan Petránek. Toho je škoda, p. Halíka rozhodně ne. Ať si ho jemu naklonění posluchači vyhledají v církevním vysílání a v politických agitkách. Mládež Dvojku zřejmě moc neposlouchá a to je v případě agitky p. Halíka jen dobře!

Jinak Vám a kolektivu pracovníků Dvojky přeji pohodové Vánoce a pro rok 2017 klid na práci a žádnou cenzuru.

Marie Pečená, Příbram

<hr/>

Vážená paní Pečená,

děkuji Vám za hodnocení některých pořadů Dvojky. Vaši chválu rád budu tlumočit panu šéfredaktorovi, ale vážím si i Vašich kritických poznámek. Hudební dramaturgie Dvojky je předmětem častých výtek posluchačů a věřím, že v příštím roce se v této oblasti podaří leccos změnit k lepšímu. Budu se o to snažit s využitím ohlasů, které požadují větší prostor pro českou hudební produkci.

Výběr hostů pořadu Jak to vidí se snaží zohlednit co nejširší záběr společenského, politického a kulturního spektra. Je jasné, že každý posluchač mezi těmito hosty najde ty, kteří mu, jak se říká, mluví z duše, a na druhé straně i takové, jejichž názory mu nevyhovují. Je to projev názorové plurality, kterou Českému rozhlasu jako médiu veřejné služby ukládá zákon. Tak Vás prosím o pochopení této věci.

Je škoda, že Jan Petránek nemůže být pravidelným hostem tohoto pořadu. Příští týden oslaví 85. narozeniny, stále je v mimořádné duševní kondici, ale občas se hlásí následky dlouholeté práce v kotelně během normalizace, zejména problémy s plícemi a průduškami. Navštívil jsem jej minulý týden s gratulací a zastihl jsem jej v dobré pohodě, ale bohužel nelze odhadnout, jak dlouho bude trvat, a proto je obtížné plánovat vystoupení pana Jana Petránka před rozhlasovým mikrofonem v pořadu Jak to vidí.

Přeji Vám klidné vánoční svátky a vše dobré v příštím roce.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio