Tomáš Sedláček ve vysílání ČRo

21. duben 2023

Pan Sedláček je jedním ze stovek hostů, kteří se před mikrofony Českého rozhlasu objeví, někomu se jeví více, jinému méně zajímavým a to je v pořádku.

Dobrý den,

chtěl bych vás poprosit, jestli byste mohli přestat zvát do rádia Tomáše Sedláčka, vždyť to se nedá poslouchat, to jsou normální bláboly, co tam teď poslouchám. V ČR je mnoho zajímavých intelektuálu, kteří neplácají skutečně blbosti. Poslouchá ten pořad někdo u vás? Kdyby to aspoň nebyl pořad "Leonardo plus", kde očekávám opravdu vzdělané lidi, kteří dokáží posluchačům svým věděním vysvětlit méně sozumitelné věci. Tomáš Sedláček lidi zřejmě spíš mate a uvádí do chaosu. Kdyby tento člověk mluvil v pořadu Brambora s vejcem, ok, ale toto? Kromě toho že jeho účast devalvuje vaše rádio, tak tím opravdu matete lidi, namísto abyste jim pomáhali vyznat se ve světě.

Zdraví M. P.

__________________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za sdělení názoru na osobnost Tomáše Sedláčka. Máte na tento názor plné právo a já jej nemám v úmyslu zpochybňovat. Pan Sedláček je jedním ze stovek hostů, kteří se před mikrofony Českého rozhlasu objeví, někomu se jeví více, jinému méně zajímavým a to je v pořádku. Jeho specifickou „přidanou hodnotou“ je interdisciplinarita, tedy schopnost uvažovat o problémech z hlediska více odborných disciplín, v jeho případě je to vedle ekonomie také filozofie. Je to obdobné jako například Václav Cílek, který vedle své geologické odbornosti vidí krajinu také z pohledu historika. Tyto přesahy mají své zastánce i kritiky – problémem může být přílišná rozostřenost pohledu, v níž se ztrácí odborné jádro. Možná to Vám na panu Sedláčkovi vadí. Já samozřejmě Váš dopis předám vedení Zpravodajství jako kritickou zpětnou vazbu, ale upřímně řečeno nemyslím si, že to bude mít ten následek, který požadujete. Pokud bychom takto postupovali pokaždé, když některý z posluchačů vyjádří nespokojenost s hostem pořadu, zpěvákem, interpretem slovesného díla, velmi by se omezily možnosti výběru – a ten by měl být co nejširší, jak to odpovídá koneckonců zákonu o Českém rozhlase. Proto bych se přimlouval za trochu tolerance, samozřejmě s tím, že si svůj kritický názor na pana Sedláčka ponecháte.

S díky za pochopení a s pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio