Turecko není arabská země

27. červenec 2016

Pokládám za nesprávné, aby redaktor veřejnoprávního rozhlasu nechal bez povšimnutí takový nesmysl, že Turecko je arabskou zemí.

Dobrý den.

Dnešního dne (22. 7. 2016) jsem při práci poslouchal stanici ČRo Plus a od 11:00 tam byl pořad Dopolední Plus; v tomto pořadu byl redaktorem dotázán bývalý poslanec Michael Kocáb, co říká nynější situaci v Turecku ohledně lidských práv, a ten v odpovědi mj. uvedl, že v arabských zemích je ochrana lidských práv složitější. Následně, aniž by pana Kocába opravil, s ním redaktor o situaci v Turecku nadále vedl diskusi o lidských právech v Turecku v rovině lidských práv v arabských zemích (stačí si ten pořad znovu poslechnout).

Jaké jsou znalosti pana Michaela Kocába, je jistě jen jeho věcí, ale pokládám za nesprávné, aby redaktor veřejnoprávního rozhlasu nechal bez povšimnutí takový nesmysl, že Turecko je arabskou zemí; domnívám se, že úlohou veřejnoprávního rozhlasu je mj. zvyšování vzdělanosti našeho národa, nehledě už na takovou maličkost, že dle současného stavu je platba rozhlasového koncesionářského poplatku Českého rozhlasu prakticky povinná a je tak na úrovni daně placené občany České republiky.

Nerozpálil jsem se takto až nyní, vysílání podobných nesmyslů (dříve z veřejnoprávního rozhlasu jsem se např. dozvěděl, že hlavním městem Afghánistánu je Bagdád, a v jednom dnu jsem se jednou ve vysílání dozvěděl celkem sedm takovýchto nesmyslů) se pomalu ve vysílání, placeném občany České republiky, stává pravidlem, nehledě mj. i na to, že znakem dokonalosti, či aspoň snahy o ni, je správnost v detailech, zvláště v detailech, jejichž znalost je vyžadována již v šesté třídě povinné základní školní docházky.

Doufám také, že shora uvedený omyl je pouze výrazem nekompetence a není výrazem takzvané korektnosti, při jejímž praktikování je fakticky zastírán pravý stav věcí, a že mělo být v pořadu skrytě řečeno, že s uplatňováním lidských práv v muslimských zemích je to, diplomaticky řečeno, na pováženou.

S přáním hezkého dne jsem s pozdravem

Pavel Hon


Vážený pane Hone,

děkuji Vám za připomínku k vysílání stanice Český rozhlas Plus. Protože se týkala konkrétního problému spojeného s vysíláním, vyžádal jsem si vyjádření šéfredaktora stanice pana Ondřeje Nováčka. Jeho odpověď přikládám.

Vážený pane,

nemohu posoudit, z jakého důvodu označil pan Kocáb Turecko za arabskou zemi. Předpokládám, že šlo spíše o nepozornost nežli o přemrštěnou politickou korektnost či nekompetentnost pana Kocába. Chyb z nepozornosti v nepřipraveném mluveném projevu se každý z nás čas od času dopouští. Ovšem nechci hájit a mluvit za pana Kocába, Český rozhlas nemůže pochopitelně zodpovídat za projevy respondentů a hostů vysílání. Máte ovšem pravdu, že úkolem moderátora je korigovat zjevné chyby a nesmysly, které ve vysílání od respondentů zazní. V tomto případě se tak nestalo, což považuji za chybu. Moderátora Michaela Rozsypala na to upozorním.

Aniž bych tuto chybu chtěl omlouvat, vezměte prosím v potaz, že se jednalo o živé vysílání, při kterém moderátor je plně vytížen celou řadou dalších úkolů (např. sledování času a stopáží, pokynů z režie, aktuální agendy, scénáře vysílání atd.), takže jeho schopnost uhlídat a případně korigovat výroky respondentů je omezená. Přesto Vás ujišťuji, že úsilím celého týmu ČRo Plus je zprostředkovávat hodnotné, a tudíž pravdivé a relevantní informace. Každý takovýto podnět bereme jako motivaci ke zlepšení. Proto díky za něj!

Ondřej Nováček, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Protože mám možnost účastnit se některých porad nad programem Českého rozhlasu, mohu z vlastní zkušenosti potvrdit snahu odpovědných pracovníků o co nejvyšší kvalitu vysílání ve shodě s Kodexem Českého rozhlasu. To platí i pro vedení Českého rozhlasu Plus. Z reakce pana šéfredaktora vyplývá i jeho otevřenost výtkám a vědomí nikdy nekončícího procesu o zdokonalování každé složky programu. Je to cíl, k němuž se všichni rozhlasoví pracovníci musí vztahovat, byť na něj - jako na žádný ideál - nikdy nedosáhnou. Nicméně připomínky, jako je ta Vaše, zlepšování stavu věcí rozhodně přispívají. Mohu Vám slíbit, že i já při jednání s odpovědnými rozhlasovými pracovníky Vaše poznámky využiji.

S pozdravem a přáním pěkného léta

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D. ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio