Ukrajinská vlajka na budově ČRo

8. březen 2024

Respektuji, když nejrůznější organizace dají najevo svou solidaritu s napadenou Ukrajinou vyvěšením její státní vlajky.

Dobrý den,

poplatek za rozhlas platíme pravidelně. Chodím denně do práce kolem rozhlasu na Vinohradské ulici. Docela mě uráží, že na budově rozhlasu visí ukrajinská vlajka. Mého dědu zavraždili "banderovci", teď Ukrajinci. Kdo souhlasí a podporuje fašismus, je také fašista. Ženy děda zde pomáhal stavět v r. 1945 barikády. Můj i ženy děda jsou již po smrti a určitě se obrací v hrobě, když toto vidí. Bojovali za svobodu Československa, a ne za podporu fašismu. Ukrajinská vlajka na vaší budově je stejná, jako by tam visela vlajka s hákovým křížem. Vždyť Ukrajinci mají státní svátek na oslavu Bandery. Navíc proč tedy ti zdraví a mladí muži z Ukrajiny nebojují na Ukrajině za svou vlast? Nejsou to totiž vlastenci, ale vyžírkové jiných národů. Mají nejnovější auta: BMW, Audi atd. Nevím, zda se mým emailem budete zabývat či ne, ale styďte se!!! Zrušení poplatku bude v brzké době následovat. Fašisty poslouchat nebudeme.

 S pozdravem

J. K.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

Oddělení evidence rozhlasových poplatků mi předalo Váš dopis. Dovolím si k němu poznamenat, že s jednozačně pozitivním historickým obrazem Stepana Bandery se neztotožňuji. Jeho roli v dějinách Ukrajiny a dalších národů je podle mého názoru nutno vidět nejen ze zorného úhlu ukrajinského národně osvobozovacího boje, ale z mnoha dalších úhlů a ty pohledy by měly být i velmi kritické. Osobně bych doporučil podporovat ukrajinskou národní identitu raději poukazy na její zakladatele a spolutvůrce v oblasti kultury. Ze své pozice jsem opakovaně doporučoval, aby Český rozhlas připravoval materiály, které by se věnovaly historii území, na kterém spolu žili Ukrajinci, Poláci, Bělorusové, Židé a příslušníci dalších národů a národností, a aby tak činil tak bez ideologických zjednodušování, s ohledem na jejich komplikované vztahy a často děsivé činy, jichž se na sobě navzájem dopouštěli.

Ukrajinská vlajka, o které píšete, není totožná s červeno-černou vlajkou, pod níž páchala masakry Ukrajinská povstalecká armáda a další vojenské útvary. Nelze mezi nimi vést zjednodušeně rovnítko, stejně jako nelze dávat rovnítko například mezi vlajku s hákovým křížem a vlajku dnešního Německa. Proto respektuji, když nejrůznější organizace dají najevo svou solidaritu s napadenou Ukrajinou vyvěšením její státní vlajky.

V každém případě Vaši kritiku předám vedoucím pracovníkům Českého rozhlasu.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio