Upoutávky na pořady

2. září 2016

Upoutávky mají v programu své místo. Je však třeba trvat na vhodné formě a citlivém zařazování.

Dobrý den, pane Pokorný,

jsem ráda, že se můžu na Vás obrátit s mou starostí, týkající se vysílání Dvojky ČRo, a sice zařazování upoutávek na různé pořady. Už jsem několikrát psala na příslušné pracovníky rozhlasu, ale bez výsledku. Hlavně mě trápí zařazování upoutávek při vysílání nedělního Dobrého rána. Tam se střídají významné osobnosti, které přerušovat není ani slušné, např. Dr. Václav Větvička. Je načaté nějaké zajímavé téma, a najednou musíme poslouchat značně nepříjemný hlas s upoutávkou "Nenechte si ujít v České televizi" – to je opravdu děs! Tato upoutávka mně vždy otráví poslech, a navíc nechápu, proč máme být upoutávání na televizi, když posloucháme záměrně rádio.

Další příšerná upoutávka je na "Historie českého zločinu" – to se tím opravdu musíme chlubit? To je i otázka výběru pořadů, ale pořád dokola poslouchat toto, to je náročné.

Závěrem prosím o omezení upoutávek na pořady, to je opravdu vycpávání času. Tak špatně snad na tom Český rozhlas není.

Děkuji Vám a přeji úspěchy v práci.

Věra Klašková, Krupka

<hr/>

Vážená paní Klašková,

děkuji Vám za připomínku, jíž dobře rozumím. Pokusím se Vám vysvětlit své stanovisko.

Souhlasím s Vámi, že v atmosféře doznívajícího příběhu nebo písně se předem natočená upoutávka vyjímá mnohdy nepatřičně. Ruší dojem, který nemá šanci přetrvat, ale násilně do něj vstoupí. Na druhou stranu, právě díky upoutávkám se o mnoha zajímavých pořadech dozvědí i ti posluchači, kteří si třeba nekupují Týdeník Rozhlas s přesným výčtem všech programů Českého rozhlasu. Podle mého názoru tedy namístě není plošné zrušení upoutávek, ale trvání na tom, aby měly vhodnou formu, a zejména aby byly citlivě zařazovány do programu.

Cyklus Historie českého zločinu obsahuje z podstaty věci mnohdy drásavá, těžká témata, ale i ta patří k moderním dějinám naší společnosti a nelze se jim vyhýbat, zvláště pokud jsou podána kultivovanou a profesionálně zvládnutou formou, což jména tvůrců v tomto případě zaručují. Výtka by tedy neměla směřovat vůči tomu, že se tento zajímavý cyklus propaguje, ale opět vůči tomu, kdy a jakým způsobem se tak děje.

Upoutávky na programy České televize umožňují Českému rozhlasu, aby výměnou propagoval své stanice v České televizi. Jistě jste televizní spoty s moderátory Českého rozhlasu nejednou sledovala. Tím, že si obě veřejnoprávní média své propagační spoty vyměňují, šetří peníze koncesionářů, které mohou použít na výrobu dalších programů.

Vaše připomínka svědčí o tom, že jste pozornou, soustředěnou posluchačkou Českého rozhlasu. Takových posluchačů je třeba si vážit a brát jejich výhrady vážně. Vaše podněty prodiskutuji s příslušnými odpovědnými pracovníky a věřím, že u nich najdu pochopení.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio