Vědomostní soutěže a slovní vazby

17. leden 2017

ČRo je hodnototvorná organizace a jazyková úroveň a má za kvalitu mluveného projevu mimořádnou zodpovědnost.

Pěkný podvečer.

K vysílání a programu Českého rozhlasu mám dost připomínek, čím dál víc, teď ale jednu – pořad Šťastnou cestu 30. 12. 2016 a vědomostní soutěž.

Bylo by dobré věnovat správným odpovědím víc času. Není to poprvé, kdy redaktoři uvádějí špatné údaje. 24. listopadu 2016 po 6 hod. ráno soutěž – dotaz pro posluchače: které země jsou v Evropě nejmenší a v jakém pořadí. Odpověď: Vatikán – San Marino - Monte Carlo, to je asi správně, jenže redaktor to vylepší a chce dělat znalého, tak odpověď doplní: Vatikán 0,5 ha, San Marino 2 ha a Monte Carlo 5 ha. Stačí si zadat do Googlu.

Další věc, která mne vyloženě vadí a vytáčí, je frekvence slova „dorazit“. Krásně to zní v souvislosti s kladením věnců na Národní třídě. Od redaktora zaznělo: „Na Národní třídu dorazil premiér Sobotka.“ Pěkné, že, přitom je možné si vybrat z mnoha jiných slov a slovních vazeb.

Před slovo „dorazil“ bych dal předložku „vy“ a použil ji.

Přeji klidné a pohodové dny

Karel Nývlt

<hr/>

Vážený pane Nývlte,

děkuji Vám za konkrétní připomínky k vysílání Českého rozhlasu. S Vaší kritikou častého používání některých výrazů souhlasím. Jazykovou kulturu pokládám za jednu ze svých priorit. Jsem rád, že jsem navázal dobré vztahy s Oddělením vzdělávání, které má na starosti jazykovou výchovu rozhlasových pracovníků. Veškeré kritické poznámky i podněty ke zlepšení úrovně vyjadřování pracovníkům tohoto oddělení předávám a pravidelně o těchto otázkách diskutujeme. Cílem je, aby se posluchačské ohlasy a připomínky dostaly co nejdříve přímo k těm, kdo „chodí na mikrofon“ a ovlivňují tak jazykovou kulturu posluchačů. Český rozhlas je v tomto ohledu hodnototvorná instituce a má za kvalitu mluveného projevu mimořádnou zodpovědnost.

Vaši výtku k nesprávnému uvádění rozlohy malých evropských států předávám dramaturgii Dvojky. A doplňuji ji o další opravu: Druhým nejmenším evropským státem není San Marino, nýbrž Monako (nikoli tedy Monte Carlo).

S pozdravem a přáním všeho dobrého v novém roce

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio