Výběr hostů v publicistických pořadech

29. září 2017

Je osobní věcí hostů, jaké názory zastávají a jaký způsob argumentace zvolí. Pokud jejich šíření neporušuje zákon, je Český rozhlas v pozici jejich zprostředkovatele.

Dobrý den,

jako každodenní posluchačku vaší stanice mě neminula ani dnešní diskuse „analytika“ Vladimíra Votápka s bývalým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou, v níž oba pánové hodnotili působení Vladimíra Remka ve funkci velvyslance v Rusku. Diskuse byla zajímavá a mohla by sloužit jako studijní materiál pro budoucí žurnalisty.

Zatímco erudovaný Cyril Svoboda diskutoval věcně a V. Remka posuzoval objektivně, pan Ing. Votápek byl jako vždy plný subjektivních dojmů. Některé nesmysly mu vyvrátil přímo pan Svoboda, ještě že tam byl, na jiné už se reagovat opravdu nedalo.

Když panu Votápkovi došel dech a Remka bylo přece třeba za každou cenu zkritizovat, začal operovat informacemi z jistých nejmenovaných zdrojů, že Remkovy depeše byly „chudé“ a obsahovaly pouze oficiální stanovisko Kremlu. A nakonec pan Votápek posluchačům sdělil, že se mu vůbec nelíbilo Remkovo chování při předávání pověřovacích listin Putinovi, tvářil se prý při tom moc šťastně.

Takovou podobu má bohužel většina komentářů pana Votápka, které bych žánrově charakterizovala jako ideologicky předpojaté jalové krasořečnění, které s odbornými analýzami nemá nic společného.

Je mi proto záhadou, proč mu ČRo dává ve svém vysílání tak velký prostor.

S přáním všeho dobrého

Eva Štědroňová


Vážená paní Štědroňová,

děkuji Vám za kritickou poznámku ke způsobu prezentace názorů jednoho z hostů pořadu Ranní Plus 22. 8. v 8.44. Dovolte, abych nejprve stručně vysvětlil podstatu diskuse moderátora s dvojicí hostů ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu.

Posláním média veřejné služby je zprostředkovat co nejširší názorové spektrum ve strukturované podobě (moderované pořady apod.) a ponechat na posluchačích či divácích, jaký názor si vytvoří. Proto je snahou editorů zvát k tomuto typu besed osoby, jejichž názory by měly být ve střetu.

To, že ve vysílání zaznějí, neznamená, že s nimi Český rozhlas souhlasí nebo nesouhlasí. Pokud jejich šíření neporušuje zákon, je Český rozhlas v pozici jejich zprostředkovatele.

Důležitá je úloha moderátora. Ten by měl debatu strukturovat, to znamená určovat témata a debatu v případě potřeby usměrňovat, dbát na to, aby oba účastníci měli stejný prostor k vyjádření. Nesmí se přiklánět k jedné straně sporu, měl by působit nestranně.

Analýza zmíněné debaty všechny body, o nichž jsem výše psal, potvrdila. Tématem rozhovoru bylo hodnocení působení Vladimíra Remka na postu velvyslance v Rusku. Host V. Votápek byl představen jako bývalý diplomat a současný analytik mezinárodních vztahů. Podle dostupných údajů působil krátkou dobu jako generální konzul v Petrohradě. Práci velvyslance Vladimíra Remka hodnotil i na základě neověřených zdrojů a subjektivních dojmů o výrazu tváře při Remkově předávání pověřovacích listin. Výkon Cyrila Svobody odpovídal jeho bohatým diplomatickým zkušenostem, byl korektní a věcný.

Záměr – představit téma ve sporu dvou názorů – byl splněn. Znovu chci zdůraznit, že je osobní věcí hostů, jaké názory zastávají a jaký způsob argumentace zvolí. Hodnocení je na jejich posluchačích.

Výkonu moderátorky Markéty Bidrmanové nelze podle mého názoru nic vytknout. Spravedlivě dělila čas pro názory obou hostů, na téma byla náležitě připravena, nepřikláněla se na žádnou stranu sporu a informační hodnotu výpovědí neprovázela osobními komentáři.

Problémem, na který poukazujete a s nímž v obecné rovině souhlasím, je potřeba editorů publicistických pořadů vytipovat ty správné hosty, kteří by dokázali své názory sdělovat kultivovaně, stručně, srozumitelně, a zároveň byli připraveni argumentovat proti názorům svých oponentů. Někdy se to podaří lépe, jindy hůře, záleží na mnoha okolnostech (časové možnosti apod.).

Vždy však je stejný cíl: nechat plynout konfrontaci rozdílných názorů, nikoli sdělovat jen jeden, například hájený vedením stanice či editorské směny. Jistě je stále co zlepšovat, například při výběru těch nejvhodnějších hostů vysílání, ale to je trvalý, nikdy nekončící proces.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

Srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio