Vybírání rozhlasového poplatku

20. říjen 2021

Český rozhlas je povinen počínat si s péčí řádného hospodáře, což v praxi znamená, že musí postupovat ve finančních záležitostech podle příslušného zákona.

Dobrý den, pane Pokorný, 

našel jsem kontakt na stránkách a opravdu mi dlouho takhle nikdo nezkazil páteční večer, jako Český Rozhlas. 

Dostal jsem exekuce na firmu, která byla léta nečinná, nemá žádnou provozovnu, tedy nechápu drzost Českého Rozhlasu, jak je vůbec možné, že dochází k takovým to podvodným vybírání peněz. Jsem opravdu rozhořčen a pokud to rozhlas nestáhne, budu toto okamžitě medializovat, jelikož nejspíš nebudu jediný. 

Tím, že firma byla nečinná, účetní ani nechodil do datovky, což je samozřejmě chyba, ale rozhodně nebudu platit nějaké peníze za něco, co je opravdu neoprávněné. Byl bych rád, kdyby jste mi na mail nebo telefonicky odpověděl, pokud ne. Budu kontaktovat TV Nova na reportáž. 

S pozdravem

N. N.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

dovolte, abych Vám sdělil své stanovisko k případu, který rozporujete. Seznámil jsem se s jeho detaily, konzultoval jsem jej s pracovníky Oddělení evidence rozhlasových poplatků a můj závěr je následující:

Český rozhlas postupoval podle zákona č. 348/2005 Sb.,  o rozhlasových a televizních poplatcích. V tomto postupu jsem neshledal pochybení. Obecně řečeno, pokud odběratel elektřiny nebo jím pověřená osoba nevybírá datovou schránku, tedy nereaguje na zákonnou výzvu, není to důvod pro storno vystavení přirážky a dlužných předpisů k platbě. Stejně musím přistupovat i k argumentu, že společnost nevyvíjela činnost. Nedošlo-li k likvidaci společnosti a výmazu z obchodního rejstříku nebo k jinému omezení, požívá společnost stále plnou právní osobnost včetně svých práv a povinností.

Je mi líto, že věci došly až k soudu a exekučnímu řízení. Stačilo dodat do 30 dnů po obdržení výzvy čestné prohlášení o nedržení přijímače a věc mohla být vyřízena. 

Bohužel zde musím konstatovat to, co jsem sám v určitých životních situacích zažil, a sice že neznalost zákona nebo opomenutí jím uložených povinností není důvodem k tomu, aby nebyl uplatněn. Rád bych, abyste tuto situaci nebral jako atak vůči Vaší osobě či Vaší společnosti nebo snahu podvodně získávat peníze. Chápu Vaše rozrušení, ale prosím, abyste vzal v úvahu, že Český rozhlas je povinen počínat si s péčí řádného hospodáře, což v praxi znamená, že musí postupovat ve finančních záležitostech podle příslušného zákona, jinak se sám vystavuje riziku sankcí. Nebylo zde možno uvažovat ani o zmírnění tvrdosti zákona, neboť takovou možnost zákon o rozhlasových a televizních poplatcích neobsahuje.

Prosím považujte tento dopis za vysvětlení postupu pracovníků Českého rozhlasu. Zároveň musím připomenout, že Český rozhlas nemůže vstupovat do exekučního řízení. Komunikovat ve věci exekučního řízení může pouze Exekutorský úřad.

Máte samozřejmě právo postupovat tak, jak uznáte za vhodné, včetně předání Vašeho případu právníkům nebo jiným institucím. 

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio