Výrazy za hranicí vkusu

18. prosinec 2017

Vulgární výrazy by se ani v publicistických žánrech neměly objevovat.

Dobrý den,

dne 29. 9. jsem poslouchala Český rozhlas Plus. V pořadu nějaká mladá dívka radostně a vesele vyprávěla o „čichání prdů“. Bylo zřejmé, že stálé opakování těchto slov do veřejnoprávního rozhlasu jí působí neobyčejné potěšení.

Rádio jsem vypnula. Nikdy jsem nic podobného neslyšela. Považuji to za naprosto nepřípustné a hnusné. Dokonce by mne potěšilo, kdyby slečna dostala pokutu.

Děkuji za vyřízení a prosím o zprávu.

Kateřina Adámková

<hr/>

Vážená paní inženýrko,

Oddělení komunikace Českého rozhlasu mi předalo Váš kritický dopis týkající se pořadu Magazín Leonardo. V rámci tohoto pořadu zazněl rozhovor s prezidentkou Evropského skeptického hnutí Claire Klingenberg, která přibližovala smysl a cíle organizací skeptiků sdružených do tohoto mezinárodního projektu.

Pro přiblížení metod práce zvolila reálný případ, kdy lidské plyny byly vydávány za prostředek k léčbě Parkinsonovy nemoci, a organizace skeptiků tento blud veřejně vyvracely.

Výraz, který kritizujete, zazněl v citaci novinového titulku, respondentka jej rovněž použila sama patrně pro zdůraznění absurdity tohoto tvrzení. Nicméně uznávám, že je to výraz za hranicí vkusu a v publicistických žánrech by se objevovat neměl.

Tento názor sděluji vedoucím pracovníkům Českého rozhlasu Plus.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio