Vysílání na Slovácku

20. červenec 2016

Vážený pane ombudsmane, s ukončením vysílání ČRo Plus na AM 954 kHz se prakticky podařilo nás posluchače na Slovácku odstřihnout od svého oblíbeného rádia, aniž bychom za něj dostali jakoukoliv náhradu.

Byl jsem zvyklý poslouchat vysílání ČR-Plus kdekoliv v domě i na zahradě (hlavně při práci) na jednoduchém miniaturním AM přijímači, což mi velmi vyhovovalo. Dnes je možné na Slovácku poslouchat ČR-Plus pouze z vysílače Brno Hády FM 92.6 MHz, což mohu naladit pouze v koutě jedné místnosti v našem domě, zatím co množství komerčních FM rádií zachytím kdekoliv v domě i v zahradě.

Domnívám se, že ČRo Plus je na tolik důležité veřejně-právní rádio se strategickým významem pro stát, že bychom si zde na Slovácku zasloužili nějaký silný a blízký FM vysílač, nebo vrátit vysílání ČR-Plus zpět na kmitočty AM, jako se to podařilo na Ostravsku.

Pokusil jsem se situaci už řešit zakoupením digitálního přijímače DAB, avšak zjistil jsem, že na Slovácku nevysílá nejen ČRo ani žádný jiný, třeba i soukromý multiplex. Možná by stálo za to poskytnout státní dotace pro šíření multiplexu ČR některým poskytovatelům internetového připojení, aby umožnili příjem ČR v multiplexu DAB na Slovácku do doby než to ČR nějak vyřeší, protože chodit po domě a zahradě s notebookem nebo tabletem není příliš praktické.

Jinak jsem rád, že se od začátku měsíce máme my posluchači ke komu odvolávat, a přeji Vám hodně úspěchů ve Vaší nové funkci.

S pozdravem

Pavel Tobola


Vážený pane inženýre,

na Váš dotaz jsem si vyžádal stanovisko pracovníků Techniky Českého rozhlasu (Ing. Roberta Siničáka), které připojuji.

Ve Vaší lokalitě je, bohužel, signál stanice ČRo Plus na rozsahu VKV FM dostupný pouze z vysílače Brno Hády 92,6 MHz. Vysílač je od Vás však daleko, takže signál nemáte dostatečně kvalitní. Bohužel, spustit ve Vaší lokalitě nový FM vysílač není vzhledem k "přeplněnosti" éteru možné. V současné době se snažíme o změnu zákona, který by nám umožnil spustit plnohodnotné vysílání v DAB pásmu.

Někteří naši posluchači situaci vyřešili tak, že v domě a po zahradě vysílají lokální wi-fi internet a jako radiopřijímač jim slouží internetový přenosný přijímač nebo mobilní telefon.

Souhlasím s Vámi v hodnocení Českého rozhlasu Plus i v názoru, že zajištění kvalitního příjmu programů této stanice je velmi důležitým úkolem, který před Českým rozhlasem stojí. Cestou k tomu by mohla být změna zákona, který by umožnil vysílání v DAB pásmu.

Vaši stížnost i podněty předám příslušným vedoucím pracovníkům Českého rozhlasu a věc budu dále sledovat.

S přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman ČRo

Spustit audio