Význam slova Čech

10. únor 2017

V jazykovém vyjádření je třeba brát zřetel k funkci sdělení. Je třeba vždy z kontextu dovodit, kdy pojem vyjadřuje vztah státoprávní a kdy národnostní.

Dobrý den,

včera odpoledne jsem si na ČRo 2 vyposlechl relaci s Vámi. Jeden posluchač se tam neztotožňoval se zaměňováním pojmů Čechy a Česko ve vztahu k regionům – Zemím Koruny české. Podobně vnímám (všeobecnou – netýká se jen ČRo) tendenci posledních let používat formulace typu, že podle nějakého průzkumu „Češi dělají to či ono“. No nevím, třeba se ty průzkumy skutečně dělají na národnostním principu.

Bylo by jistě sociologicky zajímavé zjistit, jak se v Česku žijící Čechové, Slezané, ale i např. sudetští Němci, Slováci, Rusíni, Poláci atd. chovají v různých životních situacích. Pak jsem ovšem o takových průzkumech ve vztahu k jiným národnostem žijícím v Česku v rozhlase ani v jiných médiích zatím neslyšel. Tak mi spíše připadá, že se podobně nekorektně používá termín Češi pro všechny obyvatele České republiky. Ještě si pamatuji relativně nedávnou dobu, kdy nikoho nic takového nenapadlo a vždy se mluvilo „obyvatelích Česka“ či tak nějak podobně. Tak by asi stálo za to, probrat toto téma s redaktory.

S úctou

Jiří Žďárský (Rücker)

<hr/>

Vážený pane Žďárský,

děkuji Vám za příspěvek do diskuse o pojmu, který nám připadá samozřejmý, ale jeho praktické užívání má mnohá úskalí. Vyplývá to z potřeby jednoznačně identifikovat příslušníka národního nebo národnostního celku. V daném případě je problém v tom, že pojem „český“ je některými uživateli (zvláště obyvateli Moravy a Slezska) vnímán jako hodnotově vyšší kategorie, zdůrazňující „českost“ na úkor „moravanství“ či „slezskosti“. Rozhodnout, kdy tento pojem je neutrální, kdy tedy vyjadřuje vztah státoprávní, nikoli národnostní, může být obtížné.
Zcela jednoznačně je třeba odmítnout používání názvu Čechy ve smyslu Česká republika. Název Čechy je vyhrazen pouze pro jednu z historických zemí Koruny české, jež dnes spolu s Moravou a částí Slezska tvoří Českou republiku. K tomu připomínám, že již v roce 1993 Český úřad zeměměřický a katastrální na základě pověření vlády České republiky určil jako jednoslovné označení České republiky název Česko. Užití názvu Čechy v tomto významu je tedy nepřípustné.

Ovšem chápu, že v běžné komunikaci se z ryze praktických důvodů použije označení Češi pro obyvatele České republiky, aniž by mluvčí chtěl dát najevo nadřazenost obyvatel Čech nad obyvateli Moravy či Slezska. Jak jsem napsal v jiném svém stanovisku, v jazykovém vyjádření je třeba brát zřetel k funkci sdělení a ta u naprosté většiny českých mluvčích není záměrně diferenciační (tedy s cílem marginalizace moravské identity), nýbrž integrační (tedy souhrnné označení jevu s působností na území ztotožněném s názvem státu).

Jsem si jist, že Oddělení vzdělávání, jež má v Českém rozhlase na starosti jazykovou kulturu pracovníků ČRo, tuto zásadu na svých školeních zdůrazňuje, ale pro jistotu Vaši připomínku tomuto oddělení předávám.

Se srdečným pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio