Živé vysílání vyžaduje vysokou soustředěnost

12. říjen 2017

Může však dojít k chybě z nepozornosti.

Vážený pane ombudsmane,

v pořadu Hlavní zprávy – rozhovory a komentáře vaše kolegyně několikrát zalhala o délce trvání „okupace“ Československa vojsky Varšavské smlouvy. Samozřejmě bych mohl rozporovat i tu okupaci, ale proč, když se stačí držet nezvratných faktů, několik hodin starých.

Tvrzení dané reportérky bylo „několik desetiletí okupace“ (po roce 1968) a „40 let okupace“ (2x).

Já chápu, že se paní asi naučila, že jsme tu měli 40 let komunismu (že si tyto dvě souvislosti spojila do jedné), a že je její prací tuto dobu očerňovat asi proto, aby si lidé i přes dnešní problémy mysleli, že se mají ještě docela dobře. Proti tomu asi přímo ani nic nemám (v tomto kontextu), ale požádal bych pro tuto propagandu nasadit lepší (chytřejší, bystřejší a lépe připravené) kádry.

Prosím uznejte sám, zmiňovat v daném rozhovoru „propagandistický dokumentární pořad ruské státní televize“ a pak sám o takto důležité události v taktéž státním médiu (veřejnoprávním – v tomto kontextu v tom nevidím rozdíl, jestli to kontroluje a platí stát přímo, či přes různé odbočky a právní kličky) lhát, to nepůsobí úplně nejlépe.

Kdyby alespoň v daném rozhovoru zaznělo, kdy daná „okupační vojska“ odešla, dalo by se to obecně považovat za počtářskou chybu. Takto v tom já jasně vidím tu zrůdnou ideologickou stopu zanechanou v dané reportérce, která musí za každou cenu minulý režim a s tím související záležitosti co nejvíce očernit bez ohledu na cokoli.

Jediné, co opravdu oceňuji, je to, že jste daný dokument nechali zatím v archivu celý, a že jsem si ho mohl tedy pro další potřebu zkopírovat, a že tudíž mohu případně své tvrzení i dokázat.

Prosím tedy o veřejnou omluvu dané pracovnice ruskému státu jakožto tomu, který by i podle ní měl být nástupcem Sovětského svazu, za danou lež o době trvání dané „okupace“.
Prosím o tuto omluvu ve zhruba stejném čase (kolem 12:18), ve kterém došlo k danému lživému tvrzení, aby bylo co nejpřesnějšímu počtu posluchačů vše řádně osvětleno.

Nemůžeme přece jako západní stát lpící na právech lidí a na zachovávání západních demokratických hodnot klesnout tak hluboko a takto veřejně lhát (popř. se plést – jelikož si dle výše zmíněného opravdu nemyslím, že by přímo lhala úmyslně, ale již jen tvrdila tuto lež ze zvyku) a poškozovat naše východní (ještě ne tak k demokracii vyvinuté) sousedy. To bychom mohli takto velmi brzy klesnout na jejich slabou úroveň.

Prosím o informaci co nejdříve, rád bych se vyhnul, alespoň prozatím, řešení s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.

Nechci nikoho očernit nebo pomluvit. Jestli jsem se spletl já, tak se předem omlouvám a prosím Vás o uvedení mne na pravou míru.

S pozdravem

Jan Krátký


Vážený pane Krátký,

děkuji Vám za kritickou poznámku týkající se faktické chyby v pořadu Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře dne 21. 8. 2017 na stanicích Českého rozhlasu Radiožurnál a Plus po 12. hodině.

Moderátorka Věra Štechrová použila dvakrát formulaci o čtyřiceti letech pobytu sovětských vojsk, resp. okupace. Podle sdělení ředitele Zpravodajství Českého rozhlasu Jana Pokorného šlo o problém podkladů a o nepozornost moderátorky.

Dovolte, abych poznamenal se znalostí živého vysílání, jež vystavuje všechny zainteresované mimořádné stresové zátěži, že jde o chybu lidsky pochopitelnou, ale samozřejmě zájmem všech pracovníků Zpravodajství je podobným případům zabránit.

Chyba vznikla při rychlé výměně témat, kdy se podklady připravovaly na poslední chvíli. Pan ředitel mi sdělil, že editorovi, který připravoval podklady, i moderátorce domluvil a požádal je o maximální soustředění.

Přijměte prosím omluvu jak od Zpravodajství Českého rozhlasu, tak ode mne.

Dovolte, abych podotkl, že díky přísným edičním pravidlům, jimiž se vysílání rozhlasu veřejné služby řídí, jde o jednotlivé selhání lidského faktoru, nikoli o systémový jev. V případě Českého rozhlasu, vysílajícího podle zákona schváleného Parlamentem ČR a řídícího se přísným Kodexem, nelze hovořit o průniku fake news do vysílání, ale právě jen o jednorázové chybě.

O zhruba dvacetiletém pobytu sovětských vojsk na našem území se v souvislosti s výročím 21. srpna 1968 hovořilo v pořadech Českého rozhlasu mnohokrát a vždy věcně správně. Přikládám dva příklady za všechny ostatní:
http://www.rozhlas.cz/plus/dnesniplus/_zprava/1749359
http://www.rozhlas.cz/plus/jaktobylo/_zprava/1714928

Proto jsem toho názoru, že ojedinělé, v dalších pořadech již nikdy neopakované uvedení špatného údaje je možno vyřešit tím postupem, který zvolilo vedení Zpravodajství Českého rozhlasu. Vycházím při tom z analogie s jinými obdobnými případy, kdy moderátor nebo jeho host vysloví nepřesnou informaci bez zlého úmyslu, z prosté nepozornosti, nesoustředěnosti nebo vinou špatného podkladu. Ani v takových případech se Český rozhlas ve svém vysílání k těmto přeřeknutím nevrací a neomlouvá je, neboť z kontextu celé promluvy je jasné, jak k nim došlo a že se jedná o lidsky pochopitelné chyby způsobené okolnostmi živého vysílání.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio