Znělka Meteoru

7. listopad 2016

V současné době provádí nové vedení Dvojky změny, jimiž vychází vstříc názorům posluchačů.

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o navrácení předchozí znělky Meteoru, kterou Český rozhlas před dvěma lety změnil. Myslím si, že i když už uběhl nějaký čas, k návratu je vždy možnost. Připojuji původní mail, který jsem napsala na adresu rozhlasu. Nemám ve zvyku stěžovat si, z toho můžete vidět, jak mi na tom záleželo, a stále mi ta znělka velmi chybí. Nová je podobná, ale není to ono. Možná nejsem jediný posluchač, který o to žádá. Bylo by dobré třeba přímo v pořadu vyzvat k hlasování, kdo chce návrat k předchozí znělce.

Jsou jiné pořady, například Toulky českou minulostí nebo Hajaja, kde se znělka nemění, takže modernizace nemůže jako argument obstát.

Odpověď vašeho zaměstnance končí tím, že mám napsat přímo šéfredaktorovi. Překvapilo mě, že nebyl mail přeposlán přímo tam, kde o těchto věcech rozhodují. Do napsání dalšího mailu už jsem se tehdy nepustila, ale dnes jsem vyslechla pořad Káva o čtvrté a rozhodla jsem se napsat ještě Vám. Dělám tímto další pokus získat zpět to, co jsem celé dětství považovala částečně za „naše“, a teď je to pryč. Možná je to nostalgie, ale také by mě zajímalo, jestli bylo v té znělce něco „závadného“, že to tam nemohlo zůstat?

Děkuji za odpověď.

Vošahlíková, Holešov

<hr/>

Vážená paní Vošahlíková,

Váš názor na hodnotu tradiční značky, jíž je v daném případě nejen název rozhlasového pořadu, ale také zvuková grafika, je podepřen logickými argumenty. O tom, že je Vaše úvaha racionální, svědčí fakt, že v některých případech, jako je Vámi zmiňovaný Hajaja, byla tradiční znělka zachována beze změny. V současné době provádí nové vedení Dvojky první dílčí změny, jimiž vychází vstříc názorům posluchačů. Patří mezi ně rozšíření hudební nabídky (větší žánrová pestrost, orchestrální melodie apod.), přesunutí reprízy pořadu Jak to vidí do posluchačsky příznivějšího času, citlivější práce s upoutávkami a sebepropagačními spoty atd.

V dalších změnách bude pokračovat po novém roce. S vedením stanice a také s programovou ředitelkou Českého rozhlasu Vaši připomínku proberu a použiju v naší debatě i Vaše argumenty. Pokud to bude k prospěchu věci, otevřu toto téma i ve svém příštím hostování v pořadu Káva o čtvrté.

Přeji Vám pěkný prodloužený víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio