Znělky regionálních stanic

30. březen 2017

Regionální stanice Českého rozhlasu dnes představují ucelený systém. V některých časových segmentech (zejména večer a v noci) se chovají v zásadě jako jedna celoplošná stanice, neboť sdílejí společný program, připravovaný některou z regionálních stanic.

Dobrý den, pane doktore,

dne 26. 1. jsem vám psal dotaz do Kávy o čtvrté. Ačkoli odpověď moderátorka slíbila, dodnes se mně jí nedostalo.

Přikládám svůj dopis proto znovu.

Dobrý den, je mi 17 let a Prahu (Dvojku) poslouchám denně. Chci se zeptat, proč se na této stanici často opakují písničky. Myslím si, že by zde mohly znít jak písničky starší (Chladil, Zíma), tak i ty novější (Calta, i nové písničky zavedených autorů, jako je Neckář, Gott a další.) P.S.: I za nás mladší je lepší název Praha. Váš věrný posluchač z Prahy.


Věřím, že to byl jen nějaký přehmat (omlouvám se, že jsem se nepodepsal, psal jsem ke konci pořadu a zapomněl jsem). Od té doby sice přibylo mladších autorů, ale podle mě je to stále málo. Písně se stále často opakují, hlavně ty anglické. Ještě prosím vyřiďte na příslušných místech dva tipy pro vysílání:

1. Nedělní ranní vysílání by mohlo nést název Dobré jitro. Byl by to návrat k tradici a nedělní vysílání, které je specifické, by se od všednodenního oddělilo.

2. Dle mého názoru je škoda Víkendového Kolotoče. V sobotu by se mohl vysílat třeba od 16:00 do 18:00 pod názvem Kolotoč – prodloužená jízda. Pořad by se mohl věnovat kutilství, zahradničení, houbaření, chovatelství v poradně, která by byla časově dostupná i pracujícím, vaření (rozhlas u plotny), a přesunul bych sem i Tlučhořovy. Tato témata jsou podle mě na Dvojce málo zastoupena a na regionech jsou ve špatných časech.

A touto cestou chci zároveň poděkovat za víkendové hlasatele. Dále bych chtěl poděkovat pánům Víškovi, Voženílkovi, Větvičkovi, Andrlemu, Černému a Pešinovi a paním redaktorkám Lavičkové a Magni. Jsou to skuteční profesionálové, které bych v rozhlase rád slyšel častěji, třeba Světlu Magni jako alternaci pana Kovaříka. Není to špatný moderátor, ale každý se oposlouchá.

Ještě se chci zeptat, proč regionální stanice neužívají svoje znělky. U nás na chalupě chytáme ČRo ČB, ČRo Brno a ČRo Region, Vysočina. S jednotnými znělkami se stanice špatně rozeznávají. ČRo ČB měl i pěknou moderní verzi tradičního motivu Když sem já šel tou putimskou branou, která se ozývala i při jednotných znělkách. Ta pak také zmizela. V situaci, kdy ČRo osamostatňuje nové stanice, to dost nechápu.

Tím mluvím i za celou naší rodinu, známé i sousedy.

V posledním dotazu se chci zeptat, zda by nebylo možné na vaše stránky či stránky ČRo dvojka umístit výsledky onoho průzkumu Dvojka vs. Praha. Vždy ve vysílání se na něj odvoláváte, ale konkrétní procenta jsem zatím neslyšel.

Děkuji Antonín Fiala, zastánce Prahy

<hr/>

Vážený pane Fialo,

po vysílání lednové Kávy o čtvrté mi produkce Dvojky předala několik desítek mailů od posluchačů, kteří na tento pořad zareagovali, ale s lítostí zjišťuji, že ten Váš mezi nimi nebyl. Nemohu vyloučit, že nepodepsané vzkazy mi předány nebyly. I v mé agendě platí, že anonymní dopisy jsou odloženy a dál se s nimi nepracuje.

Prakticky všechny dopisy posluchačů, kteří mne oslovili v souvislosti s Kávou o čtvrté, jsem již zodpověděl. Některé dotazy a stížnosti jsem konzultoval s příslušnými pracovníky, učinil jsem si řadu poznámek a v nejbližších dnech všechny připomínky, stížnosti i doporučení proberu jak s šéfredaktorem Dvojky Martinem Gromanem, tak s ředitelkou Programu ČRo Evou Hazdrovou Kopeckou. Bude tomu tak i s Vašimi zajímavými podněty, které se týkají vysílání Dvojky.

Co se týče Víkendového Kolotoče, samozřejmě Váš námět předám, ale myslím, že nemá příliš nadějí na realizaci. Byl to právě docela silný tlak posluchačů, který přiměl nové vedení stanice omezit proudový systém víkendových odpolední a nahradit jej titulkovými pořady. Tím se Dvojka odlišuje od jiných stanic Českého rozhlasu (s výjimkou Vltavy a Rádia Junior), které v tomto časovém segmentu vysílají v zásadě proud.

Vaše další otázka směřuje k výsledkům průzkumu agentury STEM/MARK, které vzalo vedení Českého rozhlasu v úvahu, když rozhodovalo o ponechání či změně názvu Dvojka. Již několikrát jsem se vyjádřil v tom smyslu, že změna názvu stanice Praha nebyla podle mého názoru podložena úvahou o systémovém tzv. rebrandingu, tedy koncepční práci s názvy všech stanic Českého rozhlasu. Nicméně stalo se a současné vedení bylo připraveno tuto situaci znovu posoudit. K tomu si nechalo zpracovat důkladný průzkum – zprávu o něm naleznete na webových stránkách ombudsmana Českého rozhlasu, viz přiložený odkaz.

http://www.rozhlas.cz/ombudsman/archiv/_zprava/dvojka-versus-praha--1650819

Váš poslední dotaz týkající se znělek regionálních stanic jsem konzultoval s ředitelem Regionálního vysílání Českého rozhlasu Janem Mengerem. Přikládám jeho stanovisko, které jsem si na základě Vašeho dopisu vyžádal.

Regionální stanice Českého rozhlasu jsou sice samostatné, ale v rámci portfolia stanic Českého rozhlasu tvoří ucelený okruh, kdy část programu je vysílána společně z jednoho studia do celé sítě, typicky např. večerní a noční vysílání. Z tohoto důvodu je nezbytné používat stejné znělky, které posluchači znají (např. znělky zpráv + hlavní identifikační jingle). Ale třeba už znělka show openeru některých regionálních stanic, právě v případě Českých Budějovic nebo Hradce Králové, obsahuje specifické krajové hudební motivy, které vycházejí z historických konsekvencí a které jsou pro sound stanice typické. Nemohu v této souvislosti nezmínit také výsledky sofistikovaných výzkumů, ze kterých jasně vyplývá, že až na výjimky rozhodně není standardní/typické, aby jeden posluchač poslouchal více regionálních stanic Českého rozhlasu najednou. V drtivé většině případů běžný posluchač poslouchá pouze jednu „svou“ místně příslušnou regionální stanici, ke které ladí většinou jednu celoplošnou stanici Českého rozhlasu.

Tolik pan ředitel Menger. Dovolte mi zdůraznit v jeho odpovědi aspekt uceleného systému, který dnes regionální stanice Českého rozhlasu představují. V některých časových segmentech (zejména večer a v noci) se chovají v zásadě jako jedna celoplošná stanice, neboť sdílejí společný program, připravovaný některou z regionálních stanic. Tato okolnost sdílení programů vede i k jistému formálnímu sjednocení, na které jste ve svém dopise upozornil. Ale i tato unifikace má své meze, jak na to pan ředitel upozorňuje. Neustále je třeba hledat vhodný poměr mezi regionální autonomií a příslušností k většímu celku, v tomto případě k systému regionálního vysílání. Pokud by Vás tato věc blíže zajímala, doporučuji Vám obrátit se přímo na ředitele příslušných regionálních stanic.

Vaše poznámky jsou zasvěcené a svědčí o Vašem zájmu o vysílání Českého rozhlasu. Děkuji Vám za ně, přeji Vám pěkný víkend a srdečně zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio