Znělky uvádějící pořady na Dvojce

9. prosinec 2016

Český rozhlas se řídí zákonem o Českém rozhlase, který stanoví, že veřejnoprávní médium nad sebou nemá žádnou konkrétní politickou sílu, jíž by bylo zavázáno.

Dobrý den,

jsem občasným posluchačem stanice ČRo 2, zejména v nočních hodinách, kdy poslouchám některé publicistické pořady (pokud se to dá vydržet).

Nechci se pouštět do hlubších úvah o jejich kvalitě či vyváženosti či o kvalitě a profesionalitě (samochválou) označovaných moderátorů včetně jejich licoměrnosti, která se týká i účelově některých zvaných hostů.

Chci pouze konstatovat, že jsem velmi zklamán, že po 27 letech nemůže v této zemi existovat objektivní a nezávislé vysílání s nadhledem, což se mj. netýká pouze rozhlasu. Je podezřelá a nepřirozená "ideologická jednota" mezi Českým rozhlasem a Českou televizí.

Co mne opravdu zaráží a co považuji za neuvěřitelné, je onen "zločinecký hlas," ohlašující stanici a její pořady. Čekal bych, a to zejména v dnešní neurvalé době, že oficiální media budou chtít být blíže k lidem slušným a budou jakýmsi "etalonem" korektnosti, slušnosti a nezávislosti. Ale jak je vidět a slyšet, stále platí: "koho chleba jíš, toho píseň zpívej!"

Před 27 lety jsem naivně doufal, že se věci pohnou k lepšímu, ale opak je pravdou.

Ale budiž, rozhlas a TV se nakonec, na rozdíl od reality, dají vypnout.

S pozdravem

Ing. Martin Vospěl

<hr/>

Vážený pane inženýre,

rád bych se zabýval Vašimi připomínkami, ale vzhledem k jejich nekonkrétnosti při své schůzce s šéfredaktorem Dvojky využiji jen Vaši poznámku o nevyhovující zvukové grafice a o nedostatečné profesionalitě některých moderátorů Dvojky.

Český rozhlas se řídí zákonem o Českém rozhlase, který stanoví, že veřejnoprávní médium nad sebou nemá žádnou konkrétní politickou sílu, jíž by bylo zavázáno. Proto neplatí heslo, které uvádíte – "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Činnost Českého rozhlasu je zajišťována z koncesionářských poplatků, rozhodně tedy nejsou čerpány žádné peníze od vlády či jiných státních orgánů. Pokud jste měl na mysli Radu Českého rozhlasu jako orgán, který volí a také může odvolat generálního ředitele, v té jsou zastoupeny natolik rozdílné politické i profesní zkušenosti, že nevytvářejí možnost prosazování jednoho politického názoru. Český rozhlas je povinen vytvářet co nejširší názorovou platformu, na níž se střetávají protichůdná stanoviska. Je proto pochopitelné, že jeho vysílání nikdy nebude zcela vyhovovat Vašemu osobnímu světovému názoru, ale to se týká každého posluchače.

Objektivita je přísně vyžadována ve zpravodajství. Naproti tomu publicistika poskytuje výše zmíněný prostor, v němž se střetávají různé názory, a ty jsou z podstaty věci často velmi subjektivní. Pokud máte dojem, že vysílání Českého rozhlasu jako celek není dostatečně objektivní a vyvážené, nesuďte tak prosím z jednoho pořadu nebo z jednoho vysílacího dne. V tak krátkém úseku nelze činit závěry o naprosté vyváženosti, tato hodnota je důležitá jako dlouhodobá tendence.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením. Rád s Vámi budu případně o Vašich konkrétních podnětech diskutovat.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio