Zpravodajství z místa tragédie 21. 12.

8. leden 2024

Bezprostředně po tragické události spustil Radiožurnál non stop vysílání

Dobry den,

pracuji jako grafik a v těsném sousedství tragédií postižené školy mam ateliér a na zmíněné škole přátele. Věc se mě tudíž dotkla lidsky i osobně.  

V den tragédie jsem byl na výjezdu na Moravě a v autě jsem poslouchal Radiožurnál. Informace vždy jen o dvou třech větách pouze v každou celou a dal běžely předtočené nebo přímé rozhovory na úplně jiná témata a připravený program tuším do 18:30. Mezi ty dvě vety patřilo i to, že zahraniční media se události věnují nepřetržitě, a Radiožurnál pokračoval ve svém připraveném programu. Bylo to velmi nepříjemné a informační hodnota byla 0.

Nedovedu si představit, že by jakékoliv zahraniční zpravodajské médium takto pasivně přistoupilo k informovaní o podobné události ve své zemi. Neměl jsme v plánu tuto věc psát, ale ve světle kritiky na soukromá média a nejrůznější steamery mně toto přijde jako opravdové selhání. Z té obrovské nekvality informačního pokrytí mám dojem, že jsem mohl i omylem poslouchat jinou stanici (na 95 % to byl Radiožurnál dle textu na panelu auta). Pokud se mýlím, tak mě opravte a v tomto případě odpovím omluvou.

Děkuji.  

S pozdravem T. D.

______________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za dopis. Váš zájem o aktuální zpravodajství je pochopitelný a právem je očekáváte od média veřejné služby. V audiarchivu Radiožurnálu jsem si ověřil, že téměř bezprostředně po té tragické události spustil Radiožurnál non stop vysílání věnované tomuto činu, jeho důsledkům a souvislostem. Občasné přerušení proudu informací a rozhovorů písničkou mělo spíše provozní důvody – domluva s dalšími respondenty, utřídění informací apod. Pro příklad podávám přehled v čase od 17.00 do 18.00:

17.00 zprávy

17.11 rozhovor s reportérem z místa činu

17.17 rozhovor s reportérkou z Všeobecné fakultní nemocnice

17.24 rozhovor s reportérem z místa činu

17.30 hlavní zpráva

17.34 rozhovor s expertem

17.43 rozhovor s reportérkou z Fakultní nemocnice Motol

17.46 rozhovor s reportérem z místa činu

17.53 přímý přenos tiskové konference policejního prezidenta

 Viz tento odkaz:

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/radiozurnal/2023-12-21

Je možné, že jste poslouchal stanici ČRo Plus. Ta přinášela aktuální informace ve svých zpravodajských relacích, až do 17.53 vysílala program podle plánu, pak se připojila k vysílání tiskové konference policejního prezidenta a pokračovala hlavními zprávami a hodinovým speciálem k tragickým událostem.

 S pozdravem

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio