Zprostředkování názorů vlády a opozice

17. únor 2023

Veřejnoprávní rozhlas není a nesmí být součástí vládní agendy. poskytuje prostor oběma stranám debaty.

Dobrý den,

mám jednu připomínku k nešvaru, který se pomalu ale jistě zabydlel ve zpravodajství veřejnoprávních stanic.

Příklad

Je tady návrh vlády ten a ten. Opozice s ním nesouhlasí. 

Následuje živý několikavteřinový vstup Aleny Schillerové, Okamury nebo jiného opozičního politika, který uvede co si myslí, že je špatně. Někdy to je úplný nesmysl. Ale tím to končí. Veřejnoprávní stanice již nevysílá vyjádření druhé strany. Žádný několikavteřinový koment vládního politika, který by ve stejně dlouhém vstupu vyjádřil své přesvědčení o správnosti návrhu.

Skutečně si myslíte, že tohle je vyrovnané zpravodajství? Měli byste si uvědomit, že převážná část populace mechanicky přijímá to, co jim sdělovací prostředky nacpou do hlav. Takže když se jim cpe do hlav, že je něco špatně, je to špatně. No a dezinformační scéna to jen využívá, pro tu je to voda na mlýn - Klidně citují "své" politiky a po pravdě sdělí, že nikdo z vlády se k tomu ve veřejnoprávní relaci nevyjádřil.

Patrně Vám nedochází, jaká je výhledová situace na politickém poli v naší republice - velmi křehká a vůbec ne dobrá.

Buďte od té dobroty a začněte při práci používat také mozky.

Děkuji

O. Š.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za dopis. Vyjděme z faktu, že veřejnoprávní rozhlas není a nesmí být součástí vládní agendy. Jeho role je dána zákonem a Kodexem, které schválili poslanci. Zpravodajství veřejnoprávního rozhlasu poskytuje prostor oběma stranám debaty, vládě i opozici. Podle stejné metodiky se postupuje, ať vládne jakákoli vláda kontrolovaná jakoukoli opozicí. Když se tedy oznamoval nějaký čin nebo úmysl vlády Andreje Babiše, byl doprovázen stanoviskem někoho z opozice. Z podstaty věci opozice vládu kritizuje a říká, že by jednala jinak, to není specifikum současné situace. Chápu, že by bylo zajímavé rozvinout tento princip tak, že po reakci opozice by následovala reakce vlády, pro vyváženost následovaná další reakcí opozice, ale to od zpravodajství těžko očekávat. To je úlohou publicistiky – rozhovorů, debat ve stylu Pro a proti, komentářů.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio