Zvony na Vltavě

7. červenec 2017

Na stanici Vltava jsou vysílány nahrávky zvonů každou neděli v pravé poledne. Je to součást mapování a uchovávání kulturního dědictví.

Dobrý den,

v kolik hodin vysíláte hymnu na Českém rozhlase Vltava a půlnoční zvony? Vysílá Český rozhlas Vltava i populární hudbu? Vysílá Českž rozhlas Vltava i zprávy?

Děkuji za odpověď.

S pozdravem

Adam Kálal


Vážený pane Kálale,

děkuji Vám za dopis, který svědčí o Vašem zájmu o vysílání Českého rozhlasu.

Rád bych Vás informoval, že na stanici Vltava můžete poslouchat znění zvonů každou neděli v pravé poledne. Jedná se pokaždé o nahrávku zvonů z konkrétního kostela. Toto mapování a uchovávání kulturního dědictví je zásluhou pracovníků Českého rozhlasu. Příslušné informace o místě nahrávky, o počtu a stáří zvonů a podobně se posluchači dozvědí pokaždé přímo z vysílání.

Nahrávku zvonů stanice Vltava v jiném čase nevysílá. Stejně tak nevysílá státní hymnu. Státní hymnou končí o půlnoci vysílání stanice Dvojka na středních vlnách.

Odpověď na Vaši otázku týkající se populární hudby na Vltavě je v zásadě záporná. Stanice Vltava má v hudební dramaturgii poměrně široké žánrové rozpětí, jež zahrnuje vedle dominantní tzv. vážné hudby pravidelné pořady věnované různým podobám jazzu a také alternativním (podle jiného označení progresivním) žánrům současné rockové hudby v pořadu On Air Radia Wave, ale populární hudbu přenechává jiným stanicím Českého rozhlasu.

Váš poslední dotaz se týká zpravodajských relací vysílaných na Vltavě. Ty mají nižší frekvenci než na jiných stanicích, kde se vysílají většinou v hodinových intervalech (na zpravodajských stanicích ještě častěji).

Specifické podmínky tzv. artové stanice, jakou je Vltava, určují i zařazování zpráv. Ve všedních dnech se vysílají ve 12.00, 16.00, 17.30, v sobotu ve 12.00.

Nicméně rád bych Vás upozornil na pořad Mozaika, vysílaný ve všedních dnech od 6.30 do 9.00 a od 16.05 do 17.00. Tento pořad je složen z kulturního zpravodajství a publicistiky.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio