Zvuková složka Radiožurnálu

5. říjen 2016

Za účelem zjištění všech odchylek a zajištění maximálního posluchačského komfortu provádí Český rozhlas řadu měření i průzkumů mezi posluchači.

Dobrý den,

mám poznámku k vysílání Radiožurnálu. Již delší dobu je vysílán pod mluvené slovo ve zprávách zvuk bicí soupravy. Někdy je to tak silné, že není moderátorovi rozumět. Obzvlášť nepříjemné je to při vysílání zelené vlny, kdy se kvůli bubnování v autě nedozvíte, co se na silnici děje. To je důvod, proč jsem Radiožurnál přestal v autě poslouchat. Občas se pokusím zpět naladit, ale jak uslyším bubny, stanici opouštím. Připadám si, jako bych poslouchal Frekvenci jedna.

Josef Coufal, Česká Třebová

<hr/>

Vážený pane Coufale,

děkuji Vám za podnět týkající se zvukové stránky Radiožurnálu. Od ředitele Zpravodajství ČRo jsme obdrželi vyjádření, které Vám předávám:

Zvukový podkres pod část zpráv, sport, Zelenou vlnu a počasí používá Radiožurnál v nezměněné podobě a intenzitě od 1. 1. 2013. Je součástí moderní zvukové grafiky Radiožurnálu, která slouží k snazší identifikaci této zpravodajské stanice mezi dalšími více než 70 rádii v Česku. Naši technici průběžně kontrolují tzv. procesing zvuku, tedy jeho cestu ze studia, přes mixážní pult, optimod, přepojovač až na některý z 30 vysílačů – a pak ke koncovému uživateli. Nejenom tato průběžná měření, ale i prostý poslech ukazují, že Radiožurnál má na českém rozhlasovém trhu nejlepší zvuk. Na rozdíl od jiných rádií nevysíláme mono, ale nabízíme posluchačům plnokrevný, pestrý zvuk, což si lze snadno ověřit přelaďování na rozhlasovém přijímači doma nebo v autě. Samozřejmě nám jde o to, aby zůstal zachován posluchačský komfort a zvuková grafika působila příjemně, nikoliv rušivě. Proto teď na podzim plánujeme další vlnu měření celkem složitého nastavení cesty zvukového signálu. Od 1. 1. 2017 se pak můžete těšit na zcela nové znělky a kompletní zvukový obal, v němž určitě některé posluchačské připomínky zohledníme.

Radiožurnál přislíbil zohlednit posluchačské připomínky ke zvukové stránce vysílání. Věřím, že kvalita poslechu bude v následujících měsících stoupat a případné rušivé elementy budou z vysílání odstraněny. Osobně musím přiznat, že jsem při poslechu Zelené vlny zvuky, které by překrývaly mluvené slovo, nezaznamenal. Poslech je však individuální záležitostí, neboť spočívá nejen v kvalitě přijímače a síle signálu, ale i v citlivosti sluchového ústrojí každého posluchače. Někteří jedinci vnímají citlivěji hluboké nebo naopak vysoké tóny, které proto pro ně hlasovou stopu překryjí. Právě za účelem zjištění všech těchto odchylek a zajištění maximálního posluchačského komfortu provádí Český rozhlas řadu měření i průzkumů mezi posluchači.

Pokud budete mít chuť po Novém roce sdělit Českému rozhlasu své připomínky a postřehy k novému zvukovému "kabátu", rád je Radiožurnálu předám.

S pozdravem a přáním krásného dne

za kancelář ombudsmana Českého rozhlasu

Adam Mezenský, asistent

Spustit audio