Agresivita moderátorky?

29. listopad 2017

Bylo by profesionálním selháním moderátorky, kdyby se k hostu chovala empaticky.

Vážený pane ombudsmane,

cením si veřejnoprávní funkce Českého rozhlasu a relace 20 minut Radiožurnálu patří mezi mé oblíbené.

Nicméně agresivní postup paní moderátorky Marie Bastlové, která útočila na starostu Kladna, mne znechutil.

Jakási hyperkorektnost paní moderátorky mně připomíná chování švédské či německé administrativy, kdy musí dojít k hromadnému napadání slušných občanů, aby vůbec byla těmto problémům věnována pozornost.

Prosím, aby byla v Radiožurnálu i v celém Českém rozhlase zachována objektivita a redaktoři přistupovali nepředpojatě ke svým hostům.

Věřím, že Český rozhlas zůstane i nadále nejlepším veřejnoprávním médiem, kterým dle mého názoru zatím je.

Zdraví

Petr Ševčík


Vážený pane Ševčíku,

děkuji Vám za kritické hodnocení pořadu 20 minut Radiožurnálu. Dovolte nejprve krátkou obecnou poznámku k povinnostem média veřejné služby v publicistických pořadech. K nim patří vedle komentářů či analýz také rozhovory či debaty.

Pokud je k mikrofonu pozván jeden host, je moderátor povinen být mu kritickým oponentem, neboť v dané chvíli zastupuje nepřítomné zastánce jiných názorů, než jsou ty, které dostaly prostor ve vysílání.

Jeho příprava a samotné vystupování tedy musí z podstaty věci být vedeny snahou přistupovat k názorů hosta s potřebnou mírou racionální skepse. To je metodologické východisko pro posuzování výkonů moderátorů Českého rozhlasu.

V daném případě bylo tématem rozhovoru Marie Bastlové s primátorem Kladna Milanem Volfem možné přijetí vyhlášky, která by měla za následek ztrátu nároku na příplatek na bydlení.

Moderátorka byla na toto téma dobře připravena, poukazování na možné negativní konsekvence plánovaného rozhodnutí bylo její povinností. Bylo by profesionálním selháním moderátorky, kdyby se k hostu chovala empaticky a vyjadřovala by s jeho názory souhlas.

Rád bych zdůraznil, že nejde o Vámi uváděnou hyperkorektnost, ale o princip, kdy rozhlas veřejné služby nabízí diskuse k aktuálním tématům, v nichž zaznívají protichůdné argumenty, a ponechává na posluchačích, aby si učinili vlastní názory.

Pokud byste shledal, že moderátoři Českého rozhlasu principům, které jsem uvedl, v některém pořadu nedostáli, dejte mi prosím zprávu. Jako zástupce zájmů posluchačů se tím budu zabývat.

S pozdravem a s díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio