Anglická hudba

1. srpen 2016

Proč se více nevysílá i hudba jiných národů, například ruská, polská, německá, maďarská, dánská atd.?

Dobrý den!

Ze všech rozhlasových stanic poslouchám pouze ČRo Dvojku. Podle mne je to nejlepší stanice pro starší generaci. Já mám 65 let. Mám ale několik připomínek. Většina hudby je česká, což je v pořádku, ale zbytek je z asi 95 % anglický. Proč se více nevysílá i hudba jiných národů, například ruská, polská, německá, maďarská, dánská atd.? Další připomínka se týká ukončení hudební skladby reklamou. Skladba nedohraje do konce a už se pouští reklama, zejména na konci celé hodiny. Děkuji za odpověď.

Milan Hodul


Vážený pane Hodule,

děkuji Vám za Vaši konkrétní připomínku k hudební dramaturgii Dvojky ČRo. Nemám k dispozici přesné údaje o poměru písní zpívaných anglicky a jinými cizími jazyky, je možné, že Vámi uváděné číslo 95 % bude ve skutečnosti trochu nižší, ale to nic nemění na podstatě Vaší připomínky, že dramaturgie by měla více zohledňovat evropský kulturní kontext, do něhož patří stejně tak francouzské šansony jako italská nebo španělská populární píseň a vůbec hudební kultura evropských národů. V tomto smyslu budu Váš podnět tlumočit příslušným pracovníkům Českého rozhlasu a podpořím jej.

Protože podnětů týkajících se hudební dramaturgie Dvojky mi došla celá řada, připravuji setkání s novým vedením stanice na toto téma. O svých zjištěních bych rád promluvil v příštím hostování v pořadu Jak to vidíte na konci srpna, nejpozději v září.

Přeji Vám krásné letní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio