Ceny v soutěžích Radiožurnálu II

28. prosinec 2016

Produkce Radiožurnálu zajišťuje veškeré podklady včetně cen do soutěží s největší možnou aktuálností, tedy velmi často na poslední chvíli.

Podle zákona o loteriích musí být předem známy výhry, ještě před zahájením soutěže… ne až se dovoláte! (Pokračování korespondence, jejíž počátek byl zveřejněn 16. 12. pod názvem Ceny v soutěžích Radiožurnálu, pozn. kanc. ombudsmana ČRo)

Děkuji

Max Novák

<hr/>

Vážený pane Nováku,

Vaší připomínkou se moje kancelář v minulých dnech znovu zevrubně zabývala. Tento problém objevil v mé agendě vůbec poprvé, posluchači naopak oceňují možnost navštívit díky vstupenkám od Radiožurnálu zajímavé kulturní, sportovní a jiné akce. Ale Vaše argumenty jsou racionální, a proto jsem znovu oslovil pracovníky Radiožurnálu a nechal jsem si vypracovat právní analýzu celé věci.

Jak jsem Vám již dříve napsal, je třeba vzít v úvahu, že produkce zpravodajské stanice, jíž je Radiožurnál, zajišťuje veškeré podklady včetně cen do soutěží s největší možnou aktuálností, tedy velmi často na poslední chvíli. Rozhlasové vysílání je „živý organismus“, což platí zejména pro zpravodajskou stanici typu Radiožurnálu. I v posluchačských soutěžích se zde moderátor řídí konkrétní programovou skladbou a aktuálními událostmi, to znamená, že postupuje individuálně, podle okolností. Někdy oznámí ceny ještě před soutěží, ale v některých případech, pokud se to programově a technicky hodí, oznámí ceny soutěžícímu až v průběhu soutěže. Tento postup vychází z charakteristiky stanice a jejího proudového vysílání. Jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů jsem obchodnímu oddělení Radiožurnálu, které soutěže technicky zajišťuje, Vaše námitky sdělil, opakovaně jsem o nich diskutoval, ale nemám možnost zasahovat do programu.

Prozkoumal jsem rovněž možnost, kterou jste naznačil ve své poznámce týkající se zákona o loteriích. Skutečnost je taková, že předmětem zákona č. 202/1990 Sb. o loteriích a jiných podobných hrách (dále jen „Zákon“), je loterie, která je definována v § 1 odst. 2 tohoto Zákona. Podstatnou součástí „soutěže“, aby mohla být označována za loterii, je dle tohoto paragrafu prvek náhody či jiná neznámá okolnost uvedená v podmínkách soutěže. Z toho vyplývá, že vědomostní soutěže, založené na znalosti účastníků, a tedy na prvku objektivnosti, nejsou předmětem regulace Zákona. Tuto skutečnost již v minulosti dovodila i právní a soudní praxe (např. Krajský soud v Brně – 30 Af 96/2013). V § 2 Zákona je uveden demonstrativní výčet možných typů loterií, které Zákon upravuje. Také z něj je patrné, že vědomostní soutěže této regulaci nepodléhají.

Je mi líto, že pro Vás nemám, zvlášť v tomto adventním období, lepší zprávu. Nicméně věřím, že ve vysílání Radiožurnálu se objeví dostatek soutěží, jejich výhry budou oznámeny v dostatečném předstihu, a že při nich budete úspěšný.

Přeji Vám vše dobré v novém roce.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio