Chyba v Toulkách českou minulostí

6. duben 2023

Vzhledem k tomu, že Josef Veselý napsal víc než 1200 dílů Toulek, nelze očekávat, že tak rozsáhlý soubor procházel díl po dílu odbornou oponenturou.

Dobrý večer!

Když se stane chybička v živém vysílání, je to přirozené. Ovšem když se tak nějak připraveně manipuluje s historií, je to špatně.

Před dvěma třemi lety se k výročí 21.srpna ozvalo z brněnského rozhlasu, že k nám vnikla vojska... Však to znáte. Dovolil jsem si nesouhlasit. Ta vojska u nás už z velké části byla. Sám si pamatuji fronty tanků a jiné podobné techniky před Olomoucí týden před "invazí". Zůstaly zde i s vojáky sovětské armády po cvičení Šumava 68. Nejsem jistě sám, kdo si to pamatuje "naživo". Zarážející byla reakce redaktorky. V podstatě moji vzpomínku zamítla s tím, že oni se řídí výzkumem historiků. Aha, takže není důležité jak se to stalo, ale jak to právě vidí historikové. My stále nejsme dál?

Ó, kéž by "moje" verze byla více slyšena. Třeba bychom se tolik nedivila taktice Ruska před napadením Ukrajiny.

K Toulkám českou minulostí mám výhrad málo. Je to jistě skvělý pořad. O to víc mi u premianta vadí zjevné nepřesnosti.

Kdysi jsem psal i autorovi. Bez reakce.

V dnešním díle Toulek - O sochaři J.V. Myslbekovi - interpreti několikrát zmínili  Gräfenberg co Lázně Jeseník. Pravda, je to v souladu s Wikipedií. 

Ale jestli jste četli knihu o zakladateli Priessnitzovi, bude Vám jasné, že o věcnou shodu názvů zdaleka nejde. Měl jsem tu čest přečíst celou knížku v rodném domku zakladatele, na místě, kde byla léčba založena. A vida! Málem bych se dopustil podobné chyby! Skutečný rodný dům to totiž není, byť byl poblíž. B-) 

Gräfenberg je svah, Knížecí kopec, Studniční hora s množstvím většinou povrchových pramenů. Je to území, na kterém stál i rodný domek zakladatele.

Dávat rovnítko mezi Gräfenberg a Lázně Jeseník je, jak cítíte, věcně ne zcela správné. Přesnější je, že Vincenc Priessnitz založil své vodoléčebné lázně na Gräfenbergu.

Trošku se bojím, kolik podobných nepřesností je v oblastech, které jsem osobně neprožil.

Zdravím!

J. T.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za Váš dopis. K prvnímu tématu se nechci vyjadřovat, mé vzpomínky zde nejsou relevantní, bylo mi tehdy sedm let. Přenechám to stejně jako zmíněná redaktorka historikům.  Vaše vzpomínky tím ale nikterak nezpochybňuji, naopak jsem si stejně jako Vy jist, že v Československu již před srpnem 1968 byla přítomna sovětská vojska, ale zároveň nemohu odmítnout fakt, že v noci z 20. na 21. srpna šlo o invazi, tedy o překročení hranic armádními jednotkami, které se spojily s těmi, jež u nás již byly. Ostatně i komunistický výklad této události pracoval s pojmem „vstup spřátelených vojsk na naše území“. Byla by to jistě zajímavá debata a co pro ni mohu učinit já, je, že k ní dám na základě Vašeho dopisu podnět.

K Toulkám českou minulostí: vzhledem k tomu, že Josef Veselý napsal (často s využitím knih Petra Hořejše) víc než 1200 dílů, nelze očekávat, že tak rozsáhlý soubor procházel díl po dílu odbornou oponenturou. Bylo by to samozřejmě ideální, ale v tom případě bychom měli Toulky rozsahem daleko skromnější. Odborníci, kteří v nich vystupovali, by byli konfrontováni s názory jiných odborníků a vznikly by z toho úplně jiné pořady. Zdůrazňuji, že jde o publicistický pořad, nikoli o četbu odborného textu. Chyby jsou samozřejmě chyby, jistě se jim nevyhnul ani autor Toulek. Problém je, že dílo je završeno a do hotových záznamů se již nebude stříhat. Mohu samozřejmě Vaše poznámky předat vedení Českého rozhlasu, ale vím, že na jejich základě nebude daný díl přestříhán nebo přetočen. Ono nejde jen o upřesnění, jak to bylo s Lázněmi Jeseník. Odborné bádání, a to nejen historiografické, od natočení jednotlivých dílů často značně postoupilo a bylo by třeba zrevidovat velké množství údajů, které v pořadu zazněly. Berme tedy tento projekt jako ojedinělý dobově podmíněný záznam, i s chybami, které tímto vůbec neobhajuji, a přejme si, aby brzy vzniklo něco podobného, co přiměje k zájmu o českou historii tolik lidí, jako se to podařilo Toulkám českou minulostí.

S pozdravem a s díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio