Digitalizace a Vltava

30. březen 2017

Internet dnes nabízí snadnou cestu k vysílání Českého rozhlasu.

Vážený pane ombudsmane,

velice ráda sleduji na Dvojce diskusní pořad mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední ve všední dny, kdy jsou zváni různí hosté. A občas i Vy.

Ne že bych to ostatním přála, ale jsem ráda, že i jiní posluchači „nechytnou“ ani Vltavu, ani Plus, tedy stanici mluveného slova. Nebudu si stěžovat na to, co nemám, ale jsem vděčná za to, co mám. Celý týden se těším na sobotní a nedělní odpoledne, na pořady Stříbrný vítr a Lásku za lásku Jiřího Anderleho mezi šestou a sedmou hodinou večerní. Loni, když jsem se účastnila třídenního pochodu v okolí Rakovníku, jsem si uvědomila, že se právě nacházím v tom Pavlíkově, o kterém se v Lásce za lásku mluví. Musím si letos turistickou akci zopakovat a vzpomenu při ní na krásný pořad.

Když jsem Vás poslouchala ve zmíněném diskusním pořadu, mě napadlo, že Vám musím napsat.

Dnes už máme internet v celém našem domě. Abych tedy mohla poslouchat Plus, stačí pustit počítač, zapnout internet, pořídit si chytrý mobil a používat ho jako rádio. A druhá možnost je ještě počkat, až bude digitalizace, pořídit si rádio a budu mít, snad, i Vltavu.

Co byste doporučil? Kdy nás čeká digitalizace, neboli pořízení nového přijímače? A doufám, že to bude fungovat na celém území, tedy i pod Blaníkem.

Děkuji za Váš názor, nespěchá to.

J. Applová, Louňovice pod Blaníkem

<hr/>

Vážená paní Applová,

dobře si vzpomínám na naši korespondenci vloni v létě. Je mi opravdu líto, že máte problémy s příjmem signálu, ale naštěstí dnes existují účinné alternativní cesty. Digitalizace, o níž se zmiňujete, patrně nebude v dohledné době (několik příštích let) řešením Vaší situace. Tím je druhá cesta, kterou jste popsala – tedy internet a vše, co jeho služby nabízejí. V internetových aplikacích, a to i v těch mobilních, byste měla Vltavu i další stanice Českého rozhlasu bez problémů poslouchat. Pokud byste potřebovala radu odborníků, kteří by Vám mohli pomoci například s mobilními aplikacemi, doporučuji Vám obrátit se na ing. Pavla Straňáka, specialistu Techniky ČRo pro distribuci signálu.

Vaše milá slova na adresu Jiřího Anderleho mu velmi rád vyřídím, brzy s ním budu hovořit. Potěší ho to, zvlášť když se zmiňujete o jeho rodném Pavlíkově, kde je dnes umístěna i stálá expozice jeho obrazů a grafik. Stejně tak budou potěšeni Jaromír Ostrý a Jitka Novotná, kteří připravují Stříbrný vítr. Snad mohu prozradit, že Jitka Novotná uvažuje o tom, že by z rozhovorů se svými hosty v tomto pořadu připravila knížku.

Srdečně Vás zdravím a doufám, že třeba i s radou odborníků z Techniky ČRo budete moci sledovat všechny pořady, které Vás těší.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio