Dokumentární pásmo o Alexandru Machovi

14. září 2018

Dokument Mít svůj stát nezamlčoval informace o Machově působení, autor se nicméně mohl vyhnout některým nemístným relativizacím.

Dobrý den, pane doktore,

protestuji proti tomu, aby se na půdě veřejnoprávního rozhlasu dával prostor neskrývané obhajobě klerofašizmu, jako to bylo v případě dokumentu Mít svůj stát. Se jménem autora se na Slovensku, kde má válečný Slovenský stát pořád dostatek nostalgiků, nesetkávám poprvé, autor patří k nim. Ale překvapuje mne, že portrét slovenského válečného zločince dostal takový prostor v ČRo. Protože Śaňo Mach není rozporuplná osobnost. Je to jeden z nejradikálnějších prosazovatelů nacionalistické, antisemitské a katolicko-reakční politiky Slovenského štátu a nechat ho prezentovat se téměř jako oběť událostí v duchu já nic, já muzikant je scestné. Rád bych věřil, že je to přešlap – ale v rámci ČRo přešlap někoho, kdo se Slovenským štátom sympatizuje.

Věřím, že se ozvete a zaujmete stanovisko.

S úctou

P. B.

<hr/>

Vážený pane doktore,

děkuji Vám za dopis, v němž vyjadřujete své výhrady vůči dokumentu Marko Tomka Mít svůj stát. Protože jsem nebyl obeznámen se všemi souvislostmi uvedení tohoto pořadu, požádal jsem o vyjádření slovesného dramaturga Vltavy Petra Gojdu. Dovolte tedy, abych shrnul informace, které považuji k dané věci za podstatné.

Zmíněný dokument odvysílala Vltava v letním cyklu v rámci ČeskoSlovenského roku, což je projekt připravený při příležitosti 100. výročí vzniku společného státu Čechů a Slováků. Letní cyklus Radiodokument představil rozhlasovou dokumentární tvorbu devadesátých let minulého století. Petr Gojda k tomu uvádí:

„Dokument Mít svůj stát tu představuje práci s historickým tématem a o jeho zařazení se zasadilo také velké množství poměrně unikátních archivních záběrů. Zároveň jde o česko-slovenské téma. Dokumenty z 90. let nejsou dokumenty, jaké točíme dnes. Přístupem, zaměřením, tématy. Mít svůj stát skutečně vypráví příběh o touze po vlastním státu. Mám dojem, že tahle meta je i dokumentaristou hodnocena veskrze pozitivně, a to možná vede k touze po značném pochopení postavy Alexandra Macha. Podotýkám, že před vysíláním i po vysílání bylo upozorněno, že pořad vznikl v 90. letech a byl uveden v rámci letní přehlídky tvorby devadesátých let."

Jde tedy dnes již o historický materiál – svědectví o tom, o čem a jak se na Slovensku natočily dokumenty před více než dvaceti lety. Při jeho poslechu jsem nabyl dojmu, že autorova snaha o vícevrstevný portrét vedla k nemístné relativizaci. Nespatřuji v tom snahu po Machově rehabilitaci, nýbrž metodu umělecké tvorby, v níž morálka je tématem průzkumu, nikoli axiomem: „Tento pořad vypráví o vzniku vytvoření Slovenského štátu prostřednictvím jedné z jeho čelních osobností. Hledáme pohnutky, přesvědčení, ale také mravní vyspělost a odpovědnost."

Zmíněný dokument pracuje s informacemi o Machově působení, které se v zásadě nesnaží zakrývat nebo omlouvat: „Byl talentovaný novinář, slovenský vlastenec, umanutý nacionalista a v mnoha směrech populista. Řadil se k těm politikům, kteří byli přesvědčeni o tom, že národní zájmy lze úspěšně prosazovat i za cenu autoritativních a totalitních metod. Zde je třeba hledat kořeny jeho politické rozporuplnosti a tragédie jeho životního osudu. (…) Jako propagandista míchá nacionalistický, fašistický a křesťanský koktejl. (...) Historiografie ho převážně hodnotí jako netolerantního nacionalistu poškozujícího česko-slovenskou vzájemnost. Po Mnichově jednoznačně vsadil na německou kartu. Spolu s Tukou a Tisem bývá označován za fašistu. "

Machovy antisemitské názory dokládá citát z jeho projevu, který v dokumentu rovněž zaznívá: „Ten nový svet (…) má tu však ešte niekoľko nepriateľov. Sú tu nedostatky rozličné. A bohužial, eště príliš mnoho je medzi nami židov alebo židovsky smýšľajúcich kresťanov, s ktorými třeba urobit poriadok.“ Pravda je, že na řadě míst jsou podobná tvrzení relativizována odkazy k těm činům, které mají Macha ukázat ve více rovinách. Postava A. Macha je totiž v dokumentu představena nikoli z perspektivy činného politika, ale z perspektivy starce, který svých činů lituje. Znovu se v této souvislosti vrací otázky týkající se morálky, viny a trestu, když Mach v záznamu říká, že z etického hlediska bylo správné, že strávil 23 let ve vězení a autor dokumentu doplňuje: „Toho, že nařídil židovské deportace, později hluboce litoval a veřejně přiznal svou vinu."

Jsem zajedno s Petrem Gojdou, který souhlasí s tím, že by autor dokumentu nemusel Alexandra Macha označovat za „rozporuplnou postavu", ale za jednoho z hlavních představitelů slovenského fašismu či za osobu, která nařídila židovské transporty. Z toho pan Gojda vyvozuje závěr, že v ohlášení aktuálního vysílání dokumentu sice zaznělo, ve které vládě a v které době Alexander Mach působil, anonce však neměla vycházet z autorského pojetí dokumentu a neměla A. Macha v souladu s dokumentem označit za rozporuplnou postavu. „Lepší by asi bylo uvést jeho válečné činy a pak uvést, že dokument se na věc dívá z pozdější perspektivy." Petr Gojda dále uvádí: „Můžeme a nemusíme chtít přijmout tuto perspektivu. Jde o dokumentaristický přístup, o rozhodnutí autora. Nám v letním cyklu šlo o to představit tento dokument jako jedno z pozoruhodných děl devadesátých let."
Váš dopis, vážený pane doktore, je, jak vidět z reakce slovesného dramaturga Vltavy, důležitou zpětnou vazbou. I díky němu budou dramaturgové a editoři citlivěji promýšlet otázky spjaté s uvedením historických materiálů.

Dovolte, abych vyjádřil své pevné přesvědčení, že uvedení zmíněného pořadu nebylo motivováno jakoukoli úvahou o podpoře slovenského klerofašismu. Ve své literárněvědné práci jsem se zabýval i slovaciky v produkci Českého rozhlasu a mohu zodpovědně prohlásit, že jakýkoli resentiment tohoto druhu se ve vysílání Českého rozhlasu neobjevuje. Jsem toho názoru, že v českém prostředí je ideologie klerofašismu považována za historicky uzavřený relikt (v nepřesné metafoře podobně jako třeba pronásledování čarodějnic) bez vztahu k dnešní době. To může znamenat, že její reflexe je zde sledována vzhledem k odlišné historické paměti možná s menší mírou citlivosti, nežli je tomu na Slovensku. Prosím, abyste přijal tuto mou úvahu jako seriózní pokus o vysvětlení celé věci.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio