Důkazy k placení koncesionářských poplatků

13. červen 2017

V případě nejasností ohledně hrazení koncesionářských poplatků je nutné dokládat důkazy, doporučuji proto uschovávat si potvrzení o platbě nebo odeslané poště.

Dobrý den, pane ombudsmane,

ráda bych se na Vás obrátila v záležitosti vymáhání rozhlasových poplatků.

Již téměř dva měsíce komunikuji e-mailem s oddělením rozhlasových poplatků Českého rozhlasu. Celá komunikace se týká období let 2008–2010, kdy jsem bydlela ve společné domácnosti s dalším poplatníkem koncesionářských poplatků. V této době jsem se tedy odhlásila z evidence plátců. Před tímto obdobím i po tomto období jsem se sama do evidence řádně přihlásila a poplatky pravidelně platím. V uvedeném období jsem se z evidence řádně odhlásila.

Celá zdlouhavá e-mailová komunikace se týká téměř devět let starých událostí, kdy mi byla vyměřena dlužná částka a přirážka za nenahlášené změny. Vzhledem k tomu, že mou specializací při studiu na vysoké škole byl obor rozhlas, věděla jsem od chvíle, kdy jsem se stala plátcem koncesionářských poplatků, jaké jsou moje povinnosti, a ty jsem také řádně plnila. Proto jsem přesvědčená, že chyba nevznikla na mé straně, ale v evidenci plátců Českého rozhlasu.

Bez ohledu na oprávněnost či neoprávněnost dlužné částky nemá vymáhání dluhu takto starého data oporu v zákoně. Není možné, aby si poplatníci uschovávali doklady o platbě či odhlášení po neomezenou dobu.

Vzhledem k tomu, že dosavadní komunikace nepřinesla žádný efekt, provází jí chaotická argumentace a nyní i vyhrožování soudním procesem ze strany pracovnice oddělení rozhlasových poplatků, prosím o radu, na koho se mohu obrátit s žádostí o reklamaci a vyřešení tohoto případu, abychom nadále neplýtvali kapacitou a časem ani mým, ani pracovníku Českého rozhlasu.

Předem děkuji za informaci.

Barbora Hronová


Vážená paní Hronová,

na základě Vašeho podnětu jsem prověřil Váš případ a dovolte, abych Vám sdělil výsledek svého šetření.

V únoru 2017 odeslal Český rozhlas k Vašim rukám upomínku na částku 5400 Kč, na kterou jste reagovala žádostí o přezkoumání. Na jejím základě byla dlužná částka upravena na 1350 Kč (nedoplatek za období 2008, 2009 a leden–červen 2010); současně Vám byla v souladu s § 8 odst. 8 za neoznámení změny v zákonné 15 denní lhůtě dle § 8 odst. 6 zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů (dále jen ,,Zákon“), vystavena přirážka ve výši 1000 Kč. Celkem Vám tedy Český rozhlas předepsal k úhradě nedoplatek ve výši 2350 Kč.

Následně došlo z Vaší strany ke vznesení námitky promlčené pohledávky na částku 1350 Kč, což bylo akceptováno.

Vystavená přirážka se sice vztahuje ke dlužným předpisům za období, na které jste uplatnila námitku promlčené pohledávky, nicméně její promlčecí lhůta počíná běžet od její doby splatnosti. Vzhledem k tomu, že byla přirážka vystavena v březnu 2017, počíná běžet promlčecí lhůta od tohoto data.

Ve svém e-mailu dále uvádíte, že jste se z evidence řádně odhlásila. Vaše čestné prohlášení o odhlášení za uvedené období ale nebylo Českému rozhlasu doručeno. Pokud máte za to, že došlo k jejímu odeslání, prokazatelně tak prosím doložte, neboť důkazní břemeno je na Vás. V případě, že prokážete doručení Vámi zmíněné písemnosti, bylo by možné stanovisko o přirážce přehodnotit.

V opačném případě je mi líto, ale zákon mi nedává jinou možnost než potvrdit Vám, že vystavenou přirážku ve výši 1000,- Kč musíte zaplatit.

Věřím, že z rekapitulace celého případu, jak jsem Vám ji představil, je dobře patrná připravenost pracovníků Českého rozhlasu zohlednit veškeré subjektivní okolnosti jednotlivých případů a snaha dobrat se skutečně spravedlivého závěru.

Byl bych rád, kdybyste můj dopis přijala s vědomím, že jsem se spolu s pracovníky Oddělení evidence právě o takový závěr snažil v maximální možné míře.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio