Dvojka po 20. hodině

15. únor 2017

Po 20. hodině posílila Dvojka formát pořadů, který je pro ni typický. Na tento čas je zařazena četba na pokračování určená jak mládeži, tak dospělým posluchačům.

Dobrý den,

jsem poměrně pravidelným posluchačem ČRo Dvojky. Byl jsem nadšen z pondělních a úterních pořadů ve 20.00. V pondělí lékařské téma s MUDr. Pešinou a v úterý vědecké téma. Hosté byli vysoce kvalifikovaní a i moderátoři znalí svých oborů kladli skvělé otázky. Chybělo mi podobné vědečtější vysílání i v dalších dnech po 20.00.

Proto zrušení těchto pořadů, nahrazení vysíláním pro děti – v té době už mají spát – a jisté přesunutí do Kávy o čtvrté naprosto nevyhovuje a je postaveno na hlavu. Děti by měly poslouchat v časech Kávy o čtvrté, tehdy už jsou ze školy doma. Dospělý si díky dennímu shonu sedne až večer. Vysílací čas po 20. hodině dokonale vyhovuje, v 16 hodin nemá čas.

Prosím o návrat k původním vysílacím časům.

Vojtěch Vitámvás, Třebíč

<hr/>

Vážený pane Vítámvás,

dovolte, abych Vám na základě konzultace s vedením Dvojky a vedením regionálních stanic Českého rozhlasu vysvětlil změny ve večerním vysílání, k nimž došlo na podzim loňského roku.

Pořad Kontakt se přesunul na síť regionálních stanic Českého rozhlasu, jejichž společné vysílání zahrnuje území celé České republiky. To znamená, že pozvaný host hovoří k posluchačům prakticky v celoplošném dosahu, stejně jako doposud, ve stejném čase. Jak mohu soudit podle ohlasu, zájemci o poradenský typ pořadu si již na tuto změnu zvykli a Kontakt ladí na regionálních stanicích Českého rozhlasu podle místa svého bydliště.

Po 20. hodině posílila Dvojka formát, který jsou pro tuto stanici typický – kvalitní mluvené slovo. Na tento čas je zařazena četba na pokračování určená jak mládeži, tak dospělým posluchačům. Následuje repríza dopoledního pořadu Jak to vidí – i zde se mohu odvolat na stížnosti posluchačů, kteří kritizovali předchozí zařazení reprízy Jak to vidí na nevhodný čas po půlnoci, a ocenili toto řešení.

Dvojka o diskusní (a někdy i poradenský) pořad nepřišla. Káva o čtvrté byla rozšířena na celou hodinu a čas vysílání, který kritizujete, vykazuje mnohem vyšší poslechovost než „televizní“ čas po 20. hodině. Znamená to, že témata probíraná v Kávě o čtvrté se dostanou k mnohem širšímu okruhu posluchačů.

Pokud Vám mohu doporučit, nalaďte si Český rozhlas Vysočina na 90,1 FM a poslouchejte po 20. hodině Kontakt tak, jak jste byl zvyklý doposud. Věřím, že s tímto řešením budete spokojen.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio