Folklorní hudba na celoplošných stanicích

12. srpen 2020

Lidové písně a dechovku dnes vysílají regionální stanice ČRo. Vzhledem k jejich snadné dostupnosti na webových stránkách je mohou slyšet posluchači po celé republice. 

Prosím o info, proč Český rozhlas na stanicích Dvojka, Plus a Radiožurnál přestal zcela zařazovat české lidové písně a veškerý folklor a místo toho nás přetěžuje anglicky zpívanými písněmi. Mám už na ně averzi a české lidové mi moc chybí. A je nás, pokud vím, víc. Obdobně jste zatočili s poezií a místo toho jste znásobili žvanění. Jste škůdci české kultury.

Děkuji za odpověď.

M. K.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

máte pravdu, zmíněné stanice Českého rozhlasu dnes folklorní písně do svého programu nezařazují. Plus je stanicí mluveného slova, Radiožurnál je zpravodajsko-publicistickou stanicí zaměřenou na rychlé solidní zpravodajství určené posluchačům, kteří preferují proudové vysílání a mají v oblibě spíše zahraniční současnou pop music. Dvojka cílí spíše na ženy středního a vyššího věku, zde by folklor znít mohl, ale vedení této stanice si na základě průzkumů vyhodnotilo, že cílová skupina posluchačů Dvojky nejeví o tyto žánry velký zájem. Proto lidové písně a stejně tak dechovku dnes vysílají regionální stanice Českého rozhlasu a poezie je doménou Vltavy. Veškeré tyto žánry tedy Český rozhlas vyrábí a vysílá i nadále, a to ve vzorné kvalitě. Vzhledem k jejich snadné dostupnosti na webových stránkách a v digitálním vysílání je mohou slyšet posluchači prakticky po celé republice. Kdo o ně má zájem, lehce se k nim dostane i prostřednictvím audioarchivu. Musím tedy odmítnout tvrzení, že by Český rozhlas byl škůdcem české kultury. To, že pro jejich poslech je třeba přeladit z jedné stanice na druhou, pokládám za běžné a přijatelné.
Dovolte ještě krátkou citaci z reakce hudebního dramaturga Dvojky Petra Koženého na otázku jedné posluchačky „Pane Kožený, opravdu si ženy středního věku přejí anglické písničky, jejichž textům nemohou rozumět?"

Petr Kožený odpověděl: „Ano, přejí. V hudebním testování vychází obliba cizojazyčných titulů velmi dobře a posluchači hodnotí jak českou tak cizí produkci, nic neupřednostňujeme, nic neschováváme.“

Doplňuji, že právě změna programu i playlistu vyvedla Dvojku z trvalého poklesu poslechovosti. Český rozhlas musí vedle speciálních stanic pro malý počet přesně definovaných posluchačů mít i celoplošné stanice s vysokou poslechovostí. Ty nemohou být výběrové, ale musí mít co nejširší záběr. A že ať se nám to líbí, nebo ne, hudební dramaturgie Radiožurnálu a Dvojky odráží vkus většinového publika.
Mohu Vám doporučit, abyste zkusila poslech regionální stanice Českého rozhlasu podle místa Vašeho bydliště. Tyto stanice hrají 80 % české hudby a naleznete na nich i ty žánry, které na Dvojce postrádáte.

S pozdravem a přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio