Glosa o Michaelu Jacksonovi na ČRo Plus

25. duben 2019

Podstatou publicistiky je vyslovit vlastní názor a podporovat ho svými argumenty. V debatě o Michaelu Jacksonovi bude Český rozhlas bezesporu otevřen i jiným názorům, než jaký vyslovila Eva Turnová.

Vážený pane Pokorný,

rád bych reagoval na příspěvek paní Evy Turnové ze dne 29. 3. 2019, v pořadu Glosa Plus, s názvem “Eva Turnová: Thriller Michaela Jacksona po 37 letech“.

Víte, nechci můj email koncipovat jako stížnost, také nežádám omluvu ani nápravu. Jen bych Vám chtěl sdělit, že po možná třech letech, kdy poslouchám vaše on-line vysílání téměř denně, jsem snad poprvé cítil hluboké zklamání a nesouhlas s informacemi, které jste uveřejnili.

Dokument, který paní Turnová popisuje, je extrémně kontroverzní, nevěrohodný, zpochybněný, zaujatý, jednostranný, a čelí mnoha žalobám. Je to jako kdybych já ukázal prstem na Frantu od vedle, že mi ukradl kolo, proběhlo by důkladné vyšetřovaní, soud by nakonec uznal Frantu nevinným a i přes to by paní Turnová později prostřednictvím ČRo vypustila do světa glosu, ve které by s jistotou tvrdila, že Franta samozřejmě je zloděj. Však se podívejte na sousloví, která použila:

 “Říkám si, proč bylo tolik lidí, včetně matek těchto synů, úchylným chováním Jacksona tak zaskočených.“

„Sám James Safechuck, jeden ze zneužívaných, …“

Zpěvák nikdy nebyl shledán vinným z úchylného chování, nebo zneužívání. A znovu opakuji, že ti, kteří ho z takových skutků obvinili, jsou velice kontroverzní osoby.

Opravdu nemám nic proti samotné paní Turnové, ovšem vynášet jednostranná tvrzení a soudy, které naprosto popírají oficiální závěry vyšetřování a soudů, to je zcela nemístné a nedůstojné. To, že paní Turnová vycházela z jednoho absurdního dokumentu a sama asi nemá základní informace o životě Michaela Jacksona, dokládá i tato věta: „Změnil si identitu, asi nejen proto, že jako běloch má víc šancí, …..“

Je obecně známo, že změny barvy pleti byly způsobené autoimunitní nemocí, kterou zpěvák trpěl… nemělo to nic společného s jeho osobní preferencí.

Tedy nic z toho, co paní Turnová zmiňuje, není prokázané, naopak, jsou to jen dohady a spekulace, která ona vydává za fakta. Stejně tak se ale mohla paní Turnová pokusit dohledat a spočítat, kolik stovek milionů dolarů zpěvák daroval na charitu, nebo že na letošním Mezinárodním hudebním festivale v Č. Krumlově mu Česká filharmonie složí poctu – o tom však bohužel nezaznělo ani slovo.

Díky za Váš čas.

P. B.

___________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za dopis. Dovolte mi, abych na něj odpověděl se stejnou upřímností, jakou cítím z Vašich slov. Píšete o zamyšlení Evy Turnové jako o informaci, ale podstata věci tkví v tom, že šlo o publicistický žánr na pomezí fejetonu, sloupku, komentáře. V takovém případě postupuje autor tak, aby publiku sdělil svůj názor a podepřel ho argumenty, které uzná za vhodné. Je to jen jeho osobní názor, jeden z mnoha různých pohledů na věc, takto ho berme.  Není to ani zpráva o Michaelu Jacksonovi, ani stanovisko Českého rozhlasu. Paní Turnová má na takový názor jistě právo a je věcí každého posluchače, zda s ním bude souhlasit, nebo se vůči němu vymezí.

Právě proto, že nešlo o zpravodajský výstup, je omluva či oprava nemožná. Vím, že Vám o ni nejde, že vyjadřujete nesouhlas s názorem, který Vám připadá nespravedlivý. To je ale podstata publicistiky: vyslovit vlastní názor a podporovat ho svými argumenty. Debata o Michaelu Jacksonovi jistě nekončí, Český rozhlas bude bezesporu otevřen i jiným názorům, než jaký vyslovila Eva Turnová.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio