Hlášení výluk vysílačů v éteru

22. září 2017

Do vysílání jsou zařazovány jen informace o úplných výlukách vysílačů.

Vážený pane ombudsmane,

opět se na Vás obracím s problémem kolem výluky vysílače Liblice 639 kHz, kde vždy v první týden v září probíhá údržba.

Není ostudou, že se AM vysílač musí udržovat, ostudou je, že posluchač není informován.

Ostudou je, že chcípne zvuk či zeslabí se příjem a začne to šumět a nikdo mě předem nevaruje. Sám jsem dnes opět kuchal baterie z rádia, než jsem si uvědomil, že už je zase první týden v září.

Pokud s problémem půjdete za bossy z Českého rozhlasu, dostanete tuto odpověď:
„Ať si trhnou nohou, mají přece informaci na webu, tak ať se tam proklikají a dají nám pokoj!“

Je to opravdu tak jednoduché? Jak pomůže tato informace třeba osmdesátileté babičce, která s rádiem v náručí pobíhá po vesnici a „internety“ nikdy neměla? A nemělo by se o snížené kvalitě příjmu informovat v tom médiu, které je pro Český rozhlas dominantní, tedy na rozhlasových vlnách?

Žádám proto, aby minimálně těsně před vypnutím vysílače byli posluchači 639 kHz Liblice upozorněni na nemožnost dalšího poslechu či sníženou kvalitu poslechu.

Jen pro doplnění uvádím rozpor mezi informacemi ČRo na webu ČRo a realitou ohledně výše zmíněné výluky. Ta byla oznámena, jak víte, pro dny 4. 9. - 10. 9. denně od 7:00 do 18:00. V sobotu 9. a v neděli 10. 9. vysílač vůbec vypnut nebyl a jel normálně. Konstatuji tedy, že ze sedmi dnů souhlasily výluky s informacemi na webu pouze ve třech.

Se srdečnými pozdravy

Milan Březina


Vážený pane Březino,

na základě Vaší kritické připomínky jsem zjišťoval faktický stav věcí a metodiku informování posluchačů o výlukách vysílačů. V případě vysílače Libice je zajištěna náhrada vysílačem Zbraslav s nižším výkonem a nižším dosahem, nejde tedy o klasickou výluku, kdy signál zcela utichne.

Praxe v hlášení výluk je taková, že do vysílání jsou zařazeny informace o úplných výpadcích signálu v případě odstávek vysílačů nebo neplánovaných poruch, a to v případě vysílačů s velkým dosahem (Krašov, Kojál apod.).

V mé agendě se stížnosti posluchačů na malou informovanost o výlukách prakticky neobjevují, proto soudím, že způsob informování prostřednictvím webových stránek je dostačující.
Mohu Vás přesto ujistit, že tato věc bude součástí mého nejbližšího jednání s vedením stanice. Na schůzce s šéfredaktorem Dvojky budu řešit mimo jiné i informování o výlukách vysílačů na základě Vašeho podnětu.

K Vaší připomínce o zkrácení výluky vysílače Liblice dovolte krátkou poznámku: rozpor mezi plánovanou výlukou a skutečným stavem je motivován snahou o maximální posluchačský komfort. Informace o plánované výluce vysílače Liblice AM 639 kHz počítaly s týdenním výpadkem, ale nutné práce se stihly dříve, takže v pátek 8. 9. již byl obnoven plný výkon vysílače, aby se k posluchačům dostal kvalitní signál co nejdříve. Stejně tak ve středu 6. 9., kdy práce na vysílači neprobíhaly, byl spuštěn plný výkon. Toto zrychlení prací nebylo známo v předstihu, tudíž zkrácení výluky nemohlo být do plánu zaneseno.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio