Hraje bezdětnost roli v politice?

24. říjen 2017

Prakticky žádné téma nelze předem vyloučit z agendy, jde vždy o způsob jeho zpracování.

Vážený pane ombudsmane,

dnes se má v Pro a proti odvysílat téma bezdětné ženy v politice, jsou-li nebezpečné. Pořad neplánuji vyslechnout, vím to z upoutávky.

Považuji téma za skandální. Nerozumím tomu, odkud se vzalo a jak je možné je vůbec v moderní evropské společnosti rozvíjet. Žena, která z jakýchkoli důvodů zůstane bezdětná, přeci nesmí být společností ostrakizovaná, již tak je to pro ni těžké se s touto situací vyrovnat, lze-li to vůbec.

Dovolila bych si Vás zdvořile požádat o vyjádření. Nechci věřit, že žiji ve společnosti, v které se vůbec připustí debata, že bezdětné ženy by měly být defektní, či, jak zaznělo v upoutávce, nebezpečím pro společnost.

Děkuji za Váš čas.

S úctou

Šárka Marušáková


Vážená paní Marušáková,

děkuji Vám za kritickou poznámku věnovanou tématu pondělního pořadu ČRo Plus Pro a proti. Principem tohoto pořadu je představit téma ve sporu dvou protikladných názorů a ponechat na posluchači, aby si vlastní názor utvořil sám.

V daném případě přikládám několik citací, jež dobře ilustrují průběh pondělní debaty.
„I ti, kdo děti nemají, se mohou rozhodovat o budoucnosti stejně odpovědně. Je řada postav, které byly přínosem pro společnost a děti neměly. Naopak byli politici, kteří děti měli, ale nemůžu říct, že třeba takový Josef Stalin se rozhodoval nějak dobře a odpovědně o budoucnosti svojí země," představil svůj pohled politolog a šéfredaktor serveru Alarm Jaroslav Fiala.

V další fázi rozhovoru analyzoval pohnutky, proč někteří lidé nemají děti. „Jeden z důvodů je to, že se chtějí nějak realizovat, třeba pečovat o věci veřejné, oddají se tomu natolik, že ostatní nestíhají. Politika je profese, která od lidí vyžaduje velkou oddanost. Bezdětnost může být i výhoda, protože pak se můžou více věnovat těmto věcem."

Jeho oponent, ředitel Občanského institutu Roman Joch, se vyjadřoval velmi opatrně, zcela jistě si vědom právě těch aspektů, které jste ve svém dopise zmínila. Připustil, že u státníků s potomky by mohla být jistota, že myslí na to, jak budou žít jejich děti a vnoučata, ovšem souhlasil se svým předřečníkem, že můžeme najít konkrétní příklady státníků se spoustou dětí, kteří se ovšem chovali jako padouši, stejně jako těch, kteří neměli děti žádné, ale byli skvělí.

Z průběhu debaty vyplynul jednoznačný respekt k právům každého jedince na svobodné rozhodnutí o svém vlastním životě. Z analýzy pořadu není patrné, že by se rodinné poměry politiků měly stát případným předmětem kritiky.

Z dlouholeté novinářské praxe vím, že prakticky žádné téma nelze předem vyloučit z agendy, jde vždy o způsob jeho zpracování. Platí to i o zmíněném tématu.

S díky za pochopení a se srdečným pozdravem


PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio