Informace o tvůrcích na Rádiu Junior

26. leden 2017

Primárními příjemci informací o programu Rádia Junior jsou dětští posluchači a je třeba respektovat jejich specifika. Program na webu by měl být pro jejich snazší orientaci stručnější.

Hezký den, pane ombudsmane.

Tento e-mail, prosím, nepovažujte za stížnost, je míněn pouze jako dotaz, který se týká uvádění informací o tvůrcích v programu na webových stránkách Rádia Junior. Na Vašich stránkách jsem si přečetl následující:

„Zároveň ale Váš dopis považuji za jeden z podnětů k úvaze nad tím, zda by na webových stránkách Českého rozhlasu neměla být v programových informacích k dispozici pro zájemce z řad široké veřejnosti kompletní informace o tvůrcích anoncovaných programů. Ujišťuji Vás, že tento Váš podnět budu dále rozvíjet.“

http://www.rozhlas.cz/ombudsman/archiv/_zprava/odhlasovani-rozhlasovych-her--1627078?print=1

Příslib učinila dnes už bývalá šéfredaktorka této stanice, p. Zora Jandová v reakci na stížnost posluchače:

http://www.rozhlas.cz/rada/stiznosti/_zprava/stiznost-posluchace-j-mayera-na-ohlasovani-poradu-na-cro-radio-junior-duben-2016--1608019

Když se přestaly na Rádiu Junior uvádět informace, zkusil jsem se k údajům dostat přes Archivní a programové fondy – nechal a stále nechávám si od pracovníků APF zpracovávat řadu rešerší, protože mne zkrátka tyto údaje zajímají i skrze mou činnost recenzenta audioknih – recenzuji i rozhlasové pořady a informace o vzniku, účinkujících, apod., jsou pro mne zkrátka nutností, ať už pro samotné články, či pro přehled. Bohužel, i kdybych si nechal vypracovat třeba sto rešerší, nikdy nemohu obsáhnout vše, co se v archivu nachází a co vysílá Rádio Junior. Rád bych se tedy zeptal, kde se případně mohu údaje o tvůrcích z vysílání Rádia Junior dozvědět – pokud bych nepočítal zbytečné zatěžování redaktorů stanice z mé strany, a je-li nějaká naděje, že se alespoň v programu na stránkách RJ veškeré informace někdy objeví.

Děkuji Vám za odpověď.

S pozdravem Kamil Fajmon

<hr/>

Vážený pane Fajmone,

děkuji Vám za konkrétní podnět. Vašim důvodům rozumím, jako šéfredaktor Týdeníku Rozhlas jsem dohlížel na recenzní rubriky věnované premiérám Českého rozhlasu i novinkám na zvukových nosičích takže mám představu o tom, kolik informací musí recenzent pro svou práci shromáždit.

O struktuře a rozsahu informací k pořadům Rádia Junior v Týdeníku Rozhlas a na webu Českého rozhlasu jsem diskutoval s bývalou šéfredaktorkou stanice Zorou Jandovou, ostatně jednu z jejích i mých reakcí jste připomněl ve svém dopise. Ten mi posloužil jako podklad pro nové jednání s Šárkou Fenykovou, pověřenou vedením redakce Rádia Junior. Její stanovisko je prakticky totožné s názorem Zory Jandové, totiž že primárními příjemci informací o programu Rádia Junior jsou ti, jimž je jeho vysílání určeno – dětští posluchači, a je třeba respektovat jejich specifika. Program na webu by měl být s ohledem na ně stručnější než například program Vltavy, důvodem je snazší orientace dětského recipienta.

Změna tohoto principu by znamenala důkladnou diskusi nejen v rámci stanice, ale na celorozhlasové úrovni. Takovou diskusi nevylučuji, ale není na pořadu dne vzhledem k tomu, že žádosti o rozšíření programových informací jsou podle mých zjištění ojedinělé, to znamená, že naprosté většině uživatelů vyhovuje dosavadní stav.

Nicméně oceňuji přístup Šárky Fenykové, která mi zdůraznila, že pracovníci Rádia Junior jsou připraveni vyjít Vám vzhledem k Vašim profesním zájmům maximálně vstříc. Odkazuje na připravenost dramaturgyně Magdaleny Šorelové poskytnout Vám maximum potřebných podkladů.

Věřím, že ve spolupráci s redakcí Rádia Junior budete mít k dispozici všechny nutné údaje pro svou práci.

Přeji Vám v ní úspěchy a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio