Informace o výlukách na webu Českého rozhlasu

31. říjen 2017

Pokud je plánována odstávka vysílače, najdete tuto informaci na internetu.

Vážený pane Pokorný,

uvádím rozpor mezi informacemi Českého rozhlasu na webu a realitou ohledně výluky. Ta byla oznámena pro dny 4. 9. - 10. 9. denně od 7:00 do 18:00. V sobotu 9. a v neděli 10. 9. vysílač vůbec vypnut nebyl a jel normálně. Konstatuji tedy, že ze sedmi dnů souhlasily výluky s informacemi na webu pouze ve třech.

Výlet na web k rubrice Jak nás naladíte však u mě vzbudil další dotaz, který by Vám snad mohli Vaši kompetentní partneři pro nás posluchače zodpovědět. Napravo můžete vidět dvě Aktuality. Jedna z 1. 3. 2016 oznamuje rozšíření příjmu Českého rozhlasu Plus a Dvojky od 1.2 2017 na VKV. Ještě lepší je druhá, která je datována 16. 12. 2015 (!) a oznamuje posluchači, že se 5. 1. 2016 Český rozhlas Plus stěhuje ze středních vln definitivně na VKV. Připomínám, že máme 12. září 2017, takže se tato „Aktualita“ vztahuje k události staré 20 měsíců. Proč tomu tak je a proč nejsou webové stránky pravidelně skutečně aktualizovány?

S pozdravem a přáním hezkého dne

Milan Březina


Vážený pane Březino,

dnes jsem na schůzce s šéfredaktorem Dvojky Martinem Gromanem projednal Vaše připomínky ke způsobu informování o výlukách vysílačů v programu této stanice. Doporučil jsem mu, aby pracovníci stanice informovali posluchače o nadcházejících problémech s poslechem systematičtěji a s předstihem.

K Vaší připomínce o zkrácení výluky vysílače Liblice dovolte krátkou poznámku: Rozpor mezi plánovanou výlukou a skutečným stavem je motivován snahou o maximální posluchačský komfort. Informace o plánované výluce vysílače Liblice AM 639 kHz počítaly s týdenním výpadkem, ale nutné práce se stihly dříve, takže v pátek 8. 9. již byl obnoven plný výkon vysílače, aby se k posluchačům dostal kvalitní signál co nejdříve. Stejně tak ve středu 6. 9., kdy práce na vysílači neprobíhaly, byl spuštěn plný výkon. Toto zrychlení prací nebylo známo v předstihu, tudíž zkrácení výluky nemohlo být do plánu zaneseno.

Na Vaši kritickou poznámku týkající se neaktuálních zpráv na stránce www.rozhlas.cz/vysilace/portal/ zareagoval vedoucí Redakce online obsahu Ruzbeh Oweyssi zařízením rychlé nápravy a omluvou. Nyní se už v boxu Aktuality zobrazují poslední zprávy týkající se vysílačů.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio