Informování o parkovacích zónách v Praze

7. srpen 2017

Český rozhlas referuje o tématech z různých stran a jeho motivací není být loajálním mluvčím jakékoli instituce.

Dobrý den,

dne 26. 7. 2017 po desáté hodině jste vysílali příspěvek na stanici Český rozhlas Radiožurnál o rozšiřování parkovacích zón na Praze 6 a dalších částech Prahy.

Nelíbí se mi, že buď úmyslně neříkáte pravdu, nebo ji překrucujete, nebo přebíráte odůvodnění z magistrátu. Tvrdili jste, že se jedná o opatření proti mimopražským řidičům, ale to není pravda, nebo celá pravda.

Jedná se o opatření proti všem řidičům, kteří nemají v té které malé lokalitě trvalé bydliště. Například obyvatelé Prahy 6 bydlící v okrajových částech nemají nárok si parkování na Praze 6 pořídit. Ani ostatní Pražané bydlící mimo například Prahu 6 a dojíždějící nemají možnost si za rozumnou částku parkování zařídit.

Já například bydlím na Praze 4 a na Prahu 6, kde pracuji, mi cesta autem trvá kolem 15 minut. Městskou hromadnou dopravou mi cesta ve špičce trvá 55 minut a mimo špičku až 70 minut. Od té doby, co se zavedly parkovací zóny, ve kterých nemůže pražský řidič stát, vidím svoje děti minimálně o hodinu denně méně než před omezením parkování.

Prosím nepapouškujte tedy, co magistrát vymyslí, nebo pravdu nepřekrucujte a trochu přemýšlejte nad tím, co vypustíte do éteru.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Loskot


Vážený pane Loskote,

děkuji Vám za upozornění na rozhovor s reportérem Radiožurnálu. Celý příspěvek jsem si pečlivě poslechl a vyjímám z něj následující pasáže:

Petr Král:
Hlavní město se chystá na další rozšiřování modrých zón. Přesně za měsíc bude fungovat systém placeného parkování v dalších sto třiceti ulicích a my za chvíli zjistíme, jak to vypadá na přepážkách, kde si místní vyřizují parkovací oprávnění.
(...)
Přesně za měsíc rozšíří Praha 5, 6 a 8 takzvané modré zóny. Místní si potřebná oprávnění vyřizují už teď. Na úřadech páté městské části máme reportéra Ondřeje Jánošku. Místní mají na vyřízení povolenek poslední měsíc. Jsou u přepážek fronty?
(...)
Připomeňme prosím, do jakých částí města se budou zóny placeného stání rozšiřovat a proč se tak děje.
(Odpověď se zaměřila jen na místa, do nichž se zóny placeného stání rozšiřují.)
(...)
Už teď mají lidé, kteří do hlavního města dojíždějí, problémy s parkováním. Má magistrát představu, jaký dopad bude mít v tomto ohledu rozšíření zón?
Ondřej Jánoška:
Například na Praze 6 se zóny rozšiřují do obytných oblastí, aby zajistily možnost parkování pro rezidenty. Stejná situace je taky na Praze 8. Samozřejmě že placené zóny jsou komplikací pro mimopražské řidiče. Magistrát proto teď intenzivně jedná se Středočeským krajem o výstavbě záchytných parkovišť.

Ze záznamu rozhovoru odvysílaného na Radiožurnálu po 10. hodině vyplývá, že šlo o reportážní popis situace na přepážkách příslušných městských částí a stručné připomenutí oblastí, jichž se toto opatření bude nově týkat.

Jediná pasáž týkající se vztahu zón placeného stání a pobytu řidičů je v samém závěru rozhovoru, kde se zmiňují komplikace pro mimopražské řidiče. Na Radiožurnálu nezaznělo, že je toto opatření namířeno proti mimopražským řidičům nebo nerezidentům, nedá se to vyvodit ani ze zmínky o komplikacích, které to mimopražským řidičům přinese.

Doporučuji Vaší pozornosti několik odkazů na materiály, které Český rozhlas zmíněné problematice věnoval. Je z nich patrné, že jeho pracovníci pohlížejí na tuto složitou problematiku z různých stran a jejich motivací není být loajálními mluvčími jakékoli instituce včetně pražského magistrátu.


Popis rozšíření parkovacích zón – 12.7.2017
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/parkovani-v-praze-ukousnou-dalsi-modre-zony-nove-se-rysuji-v-motole-i-kolem_1707120505_sam

Parkovací zón – problémy, chybějící P+R parkoviště, ČRo Plus – 3.1.2017
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3774416

9.5.2017
http://www.rozhlas.cz/regina/denik/_zprava/1724196

O žalobě proti parkovacím zónám – 31.10.2016
https://www.irozhlas.cz/zpravy-z-domova/bude-stejny-tunel-jako-opencard-stezuji-si-obcane-v-zalobe-na-parkovaci-zony_1610311108_

O zónách na Praze 8 – 1.10.2016
https://www.irozhlas.cz/regiony/v-dalsi-mestske-casti-zacaly-fungovat-parkovaci-zony-prespolni-uz-nezaparkuji-v-praze-8_201610011834_pjadrny

Živnostníci – 21.9.2016
https://www.irozhlas.cz/regiony/rezidenti-si-je-pochvaluji-zivnostnikum-zpusobuji-problemy-nove-parkovaci-zony-funguji-uz-mesic_201609211039_akottova2

Nesouhlas Středočeského kraje – 24.8.2016
https://www.irozhlas.cz/regiony/v-praze-5-a-6-zacaly-fungovat-parkovaci-zony-stredoceskemu-kraji-se-to-nelibi_201608241050_vkourimsky

Dvacet minut Radiožurnálu – 24.8.2016
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/1643858


S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio