Informování o výjimečných situacích

1. duben 2017

V Českém rozhlase upravuje povinnost informovat ve vysílání o mimořádných událostech směrnice, která specifikuje postup Českého rozhlasu v případě jasně popsaných mimořádných událostí.

Dobrý den,

již dvakrát během letošního roku jste mě přesvědčili, že Český rozhlas je naprosto zbytečná instituce, která pouze parazituje na občanech a vyhazuje naše poplatky oknem – vydává je za nepotřebné, nechtěné projekty a živí tunu zbytečných lidí.

Můžete mi vysvětlit, proč máte tunu nepotřebných stanic (Wave, Rádio Junior a další a další a další), u kterých se obsahem snažíte konkurovat komerčním rádiím? To je skutečně to pravé poslání ČRo?

A naopak, pokud dojde k nečekané situaci, jakou bylo například pietní spuštění sirén k poctě mrtvého hasiče, tak se ve vysílání ani na webu ČRo občan nedozví nic. Neříkejte, že se to neodrazilo na poslechovosti/návštěvnosti, minimálně u online vysílání a webu snad statistiky máte. A to samé dnes – opět sirény, žádné informace, vysvětlení a v éteru ČRo sračky. Díky, živím vás a takhle si to nepředstavuji a jistě nejsem sama.

Opravdu doufám, že se dožiji doby, kdy bude ČRo sloučen s ČT a polovina nepotřebných lidí poletí a nově vzniklá instituce začne plnit svou funkci – informovat občany.

Popřála bych vám pěkný den, ale nemám náladu.

Anna Marie Nováková

<hr/>

Vážená paní Nováková,

pracovníci Nových médií ČRo předali mé kanceláři Váš dopis z 14. března. Jeho obsahem jsou dva tematické okruhy.

Vaše kritická připomínka se týká postupu Českého rozhlasu při mimořádném spuštění sirén k uctění památky hasiče Jana Odermatta, který zahynul při plnění služebních povinností. Na základě této připomínky jsem prověřil postup Zpravodajství Českého rozhlasu a shledal jsem následující:

Zpravodajství Českého rozhlasu občany seznámilo s tím, že na počest zemřelého hasiče se 23. 2. 2017 před desátou hodinou rozezní sirény, resp. o této skutečnosti informovalo v nejbližších následujících zpravodajských relacích. Přikládám doslovné přepisy vybraných zpravodajských relací Českého rozhlasu.

Radiožurnál 23. 2. v 9.00:

Hasiči se rozloučí s kolegou, který zemřel minulý týden při požáru ve Zvoli.

Prahu a Středočeský kraj už za necelou hodinu rozezní sirény. Pět minut před desátou hodinou připomenou hasiče Jana Odermatta, který zemřel minulý týden. Jeho kolegové se s ním přijdou rozloučit do pražských Strašnic. Pohřbu se zúčastní i ministr vnitra.


Následuje vstup Kristiny Lamperové, z něhož vyjímám:

Sirény budou znít nepřerušovaně sto čtyřicet sekund. Samotný pohřeb se všemi hasičskými poctami začne v obřadní síni ve Strašnicích v deset hodin dopoledne.

Radiožurnál 23. 2. v 10.00:

Prahu a Středočeský kraj rozezněly sirény. Lidé se ve Strašnicích loučí s hasičem Janem Odermattem, který zemřel minulý týden při zásahu požáru ve Zvoli u Prahy. V Radiožurnálu k tomu uslyšíte víc už za pár minut.


V Dopoledním Radiožurnálu cca v 10.15 byl této události věnován samostatný příspěvek, který zrekapituloval podstatné informace o zásahu hasičů ve Zvoli u Prahy a znovu výslovně připomněl, že na počest hasiče Jana Odermatta se pět minut před desátou hodinou rozezněly sirény. Reportérka Kristina Lamperová pak v přímém vstupu upozornila na skutečnost, že hasičská auta za chvíli začnou troubit a blikat a tím doprovodí Jana Odermatta na poslední cestě.

ČRo Plus 23. 2. v 10.00:

Rodina, kolegové a kamarádi se v pražských Strašnicích loučí s hasičem Janem Odermattem. V pražských Strašnicích před malou chvílí začal pohřeb hasiče Jana Odermatta. Zemřel minulý týden při hašení požáru lakovny ve Zvoli u Prahy. Na jeho počest se v Praze a Středočeské kraji také rozezněly sirény.

Dvojka 23. 2. 10.00

Ve strašnickém krematoriu právě začíná pohřeb hasiče, který zahynul minulý týden při zásahu ve Zvoli u Prahy. Památku pětačtyřicetiletého Jana Odermatta už uctily sirény, které se před desátou hodinou rozezněly hlavním městem i Středočeským krajem. Teď následuje smuteční obřad se všemi hasičskými poctami, kterého se mimo jiné účastní i generální ředitel sboru a ministr vnitra.

V Českém rozhlase upravuje povinnost informovat ve vysílání o mimořádných událostech směrnice č. S/2012/012/GŘ//0. Ta specifikuje postup Českého rozhlasu v případě mimořádných událostí, které jsou v této směrnici jasně popsány. Vzhledem k tomu, že taková situace nenastala, nebyl Český rozhlas oprávněn mimořádně ve svém vysílání informovat o tísňové situaci a výše zmíněnou zprávu odvysílal ve zpravodajských relacích bezprostředně předcházejících a následujících pohřbu.

Spuštění sirény v ulici Lípová, ke kterému došlo dne 14. 3. 2017, bylo dle informací Hasičského záchranného sboru ČR chybové, viz prohlášení kpt. Mgr. Nicole Zaoralové, HZS ČR, ze dne 14. 3. 2017, v němž se mj. uvádí, že šlo o technickou závadu – zpráva dostupná na http://www.hzscr.cz/clanek/technicka-zavada-zpusobila-neocekavane-spusteni-rotacni-sireny-v-praze.aspx. Rovněž o této skutečnosti Český rozhlas na základě informací HZS ČR své posluchače informoval.

Věřím, že uvedená fakta přispějí ke změně Vašeho názoru na činnost Českého rozhlasu. Její obecná kritika je druhým tematickým okruhem Vašeho dopisu. Zde dovolte jen jednu poznámku. Stanice Wave, Rádio Junior, ale stejně tak i ostatní stanice Českého rozhlasu se nesnaží konkurovat komerčním rozhlasovým stanicím. Jejich vysílání se řídí zákonem o Českém rozhlase, nikoli finančními plány. Koncept média veřejné služby je založen na tom, že občané mají mít k dispozici takové typy relací, které komerční média nemohou poskytnout vůbec, anebo ve velmi omezené míře.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio