Jan Petránek ve vysílání Rozhlasu

20. leden 2017

Účast Jana Petránka v pořadech Českého rozhlasu závisí především na jeho zdravotní situaci.

Dobrý den,

prosím o odpověď, proč pořad „Káva o čtvrté“ nelze stáhnout – od 3. 10. 2016? Salámová metoda? Stejně jako "Kupředu do minulosti"?

Proč nové vedení Dvojky? Pan Petránek je na regionálních stanicích, nikoliv u vás, jeho to mrzí a vy říkáte – kvůli zdraví? Je to moc smutné, nahráváte drsným teoriím a stejně všechny neumlčíte­… Poslouchal jsem pana ombudsmana, docela nešikovně to omlouval… Nemá být rozhlas náhodou pro občany, nikoliv pro redaktory nebo vládnoucí elitu?

Snad tento mail má alespoň nějaký přínos…

Díky

Petr Mach

<hr/>

Vážený pane Machu,

otázku, kterou pokládáte, jsem opakovaně probíral s vedením Dvojky a argumentoval jsem názory několika posluchačů, kteří mi napsali ze stejného důvodu jako Vy.
Káva o čtvrté je k dispozici v tzv. celodenních záznamech, viz přiložený link:

http://www.rozhlas.cz/dvojka/zaznamy/#/2017-01-03

Důvodem není snaha zabránit posluchačům v přístupu k některým typům pořadů, ale technické a lidské limity. Přednost při umístění v iRadiu mají pořady s vyšší návštěvností. Nic není neměnné, a pokud tlak posluchačů na samostatné umisťování Kávy o čtvrté do iRadia zesílí, budu o tom šéfredaktora Dvojky se vší vážností informovat.

Je mou chybou, pokud jsem Vás nepřesvědčil, že Jan Petránek nemá do médií zakázán přístup. Jsem tedy jeden z těch, kdo nahrávají drsným teoriím, a tato pozice mě opravdu netěší. Mohu Vám ale jen potvrdit, co jsem řekl v živém vysílání. Nejde o cenzuru, tedy o nějaký centrální zákaz vystupování na veřejnosti. Stejně jako Vy bych si přál, aby se tento výjimečně disponovaný komentátor v rozhlase a televizi objevoval častěji. Ale to záleží na editorech, šéfredaktorech, a v neposlední řadě také na zdravotním stavu Jana Petránka. Právě včera mi psal, že na tento pátek jej pozvala Česká televize do debaty k 40. výročí Charty 77.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio