Jaroslav Dušek u Barbory Tachecí

2. září 2016

Výrazné osobnosti mají své příznivce i odpůrce.

Dobrý den,

chtěla jsem se jako věrný posluchač Českého rozhlasu Dvojky svěřit se svými pocity. (Předmětný pořad byl vysílán na stanici ČRo Plus; pozn. kanc. omb. ČRo.)

Je mi 42 let – to píši proto, abyste si udělal představu –, nejsem žádný vzteklý a nerudný důchodce, který si stěžuje na úplně všechno. Rádio poslouchám každé ráno, než odejdu do práce, a také mne baví pořady, do kterých si zvete zajímavé lidi. (Dechovku a bohoslužby nerada.) Samozřejmě přes den nestíhám poslouchat vše, co by mne zajímalo, a tak si některé pořady pouštím přes internet třeba během žehlení, nebo uklízení.

To se stalo i dnes a poslouchala jsem rozhovor Barbory Tachecí s Jaroslavem Duškem. Byl to pro mne zážitek. To, co se mnou udělal poslech, to jsme ještě nezažila. Bylo mi fyzicky zle z toho, jak se paní Tachecí vyjadřovala a pokládala otázky. Zdálo se mi to hodně agresivní a útočné. Ještě se mi nic takového nikdy nestalo. Samozřejmě při sledování televizních pořadů na soukromých televizních stanicích ano, ale na korektní veřejnoprávní stanici ne. Uf.

Děkuji za Váš čas, s pozdravem Diana Kostková

<hr/>

Vážená paní Kostková,

omlouvám se Vám za prodlevu způsobenou letními dovolenými. Vaše připomínka ke stylu moderování paní Tachecí je pochopitelná – tato moderátorka jako každá výrazná osobnost vyvolává kladné i záporné reakce. Její rozhovor s Jaroslavem Duškem jsem slyšel v premiéře a domnívám se, že způsob, jakým k němu paní Tachecí přistoupila, byl podmíněn osobností jejího hosta, obecně považovaného rovněž za silnou a výjimečnou osobnost. Jelikož se moderátorka nechtěla ocitnout v defenzivě, zvolila možná až příliš razantní taktiku.

V její disciplíně se u každého rozhovoru začíná z "bodu nula" a nikdy není jasné, jaký bude výsledek. Proto nechci vynášet jakékoli zásadní stanovisko. Jsem si jist, že si s vedením stanice tuto zkušenost vyhodnotila jako profesionálka. Vyjádření šéfredaktora stanice ČRo Plus Ondřeje Nováčka, které jsem si k Vašemu dopisu vyžádal, je toho dokladem. Toto vyjádření připojuji a věřím, že z něj pochopíte, jak zodpovědně se rozhlasoví pracovníci své práci a její reflexi věnují.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

<hr/>

Styl moderace Barbory Tachecí se vyznačuje razantností v kladení otázek, lpění na jasné stručné odpovědi. To nemusí nutně znamenat nepřátelství nebo neúctu, ale chápu, že to některým posluchačům může vyhovovat a jiným ne. Svým nezaměnitelným stylem si paní Tachecí vydobyla respekt novinářů a odborné veřejnosti. Její osobnost je však natolik výrazná, že málokoho nechává chladným a neutrálním.

Ze samotné moderace rozhovoru a Jaroslavem Duškem a priori agresivitu necítím. Opakované, až zarputilé kladení otázek, případně přerušování odpovědí a doptávání, ano. Nezaznamenal jsem ani urážky, ani manipulování. Spíš v některých případech zbytečnou familiárnost. Pocit agresivity, nebo útočnosti mohl být daný rozdílem projevu Barbory Tachecí a klidnou, až ležérní mluvou Jaroslava Duška.

Ještě před rozhovorem mi B. Tachecí řekla, že se chce ptát jinak a na jiné věci, než se ptají všichni. Osobně jsem nicméně spíš nabyl dojmu, že rozhovor s improvizátorem se stal improvizací, na kterou ale obě strany přistoupily. Je pak otázka osobního vkusu, vnímání, ale i emocí (o kterých Jaroslav Dušek mluvil), jak rozhovor působil na posluchače.

Mohu říci, že jsem byl svědkem příchodu i odchodu Jaroslava Duška (nikoli samotného rozhovoru, ten jsem slyšel až ze záznamu). Často se stává, že už před rozhovorem panuje mezi moderátorem a respondentem napětí dané buď trémou, nervozitou, neshodou na tématech, nebo osobní animozitou. Ani jedno ale nebyl případ Jaroslava Duška. Mezi ním a Barborou Tachecí od začátku panovala pozitivní atmosféra a vzájemný respekt. A to i po skončení natáčení, kdy pan Dušek rozhodně nevypadal jako uražený člověk.

Závěrem: S Barborou Tachecí Vaše výhrady proberu. Jak jsem ale již napsal: styl její moderace je dlouhodobě stejný a osobně bych považoval za škodu, kdybychom se snažili její autorskou osobitost potlačit.

Mgr. Ondřej Nováček, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Spustit audio