Jazyková úroveň webu iRozhlas

24. listopad 2022

Na to, aby texty na webu procházely přísnou profesionální redakcí a poté korekturou, nemá rozhlas finanční prostředky.

Dobrý den,

chtěl bych vyjádřit svoji nespokojenost s úrovní příspěvků na portálu irozhlas.cz. Že jsou zprávy v sekci "Online z války na Ukrajině" jazykově a stylisticky na nízké úrovni, mnohdy s pravopisnými chybami, překlepy a nemotornými překlady, jsem si asi už asi zvykl a "pouze" to kazí jméno vaší značce.

Horší je, že občas zveřejňujete přímo zavádějící informace. Třeba dnešní příspěvek, ve kterém sdělujete, že David Petraeus oznámil postup NATO při použití jaderných zbraní Ruskem, je vyloženě nepravdivý, on pouze na dotaz redaktora přednesl jeho osobní, jak sám uvedl "hypotetický" scénář, jaká by mohla být reakce. Mrzí mě, že i u vašeho zpravodajství musím být ve střehu a brát ho s nadhledem.

M. P.

______________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za kritický komentář. Co se týče jazykové úrovně příspěvků na iRozhlasu, i já bych byl velmi rád, kdyby procházely přísnou profesionální redakcí a poté korekturou. Problém je ve financích. Český rozhlas už šestnáct let má stejné příjmy z rozhlasových poplatků, počátkem letošního roku byla hodnota oněch 45 Kč poplatku po započtení inflace reálně 27 Kč, dnes je to ještě méně. Český rozhlas proto propouští, omezuje služby atd. Vybavit iRozhlas tak, jak bychom si představovali, je proto v současné době nereálné. Což neznamená, že se každý pracovník ČRo nemá snažit o co nejvyšší úroveň. To se děje, já k tomu přispívám svými debatami s vedením Zpravodajství nebo s Oddělením vzdělávání. I Váš dopis s nimi proberu jako důležitou zpětnou vazbu.

Je otázkou výkladu, jak vnímat sdělení bývalého šéfa CIA. K tomu se nechci vyjadřovat, nemám k tomu dostatečné kompetence. Ale za vyloženě nepravdivý bych zmíněný příspěvek neoznačil. Každopádně Vaše hodnocení ode mne dostane šéfredaktor iRozhlasu.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio