Je informování o utajených nahrávkách za hranicí etiky?

26. září 2017

Je třeba oddělit zprávu o nahrávkách a zprávu o obsahu nahrávek.

Vážený pane doktore,

prosím o Váš názor na následující skutečnost. V Českém rozhlase bylo jako hlavní zpráva prezentováno sdělení ve smyslu, že nějaká skupina nazývající se Šuman uveřejnila někde na internetu zprávu o Andreji Babišovi a nějakých jeho údajných protiprávních aktivitách.

Myslíte si, že je správné, aby Český rozhlas prezentoval ve zprávách, dokonce na prvním místě, co někde uvádí nějaká anonymně-ilegální skupina, a ještě v několika větách hlásat do éteru obsah tohoto sdělení? To je podle mého názoru zneužívání veřejnoprávního média k šíření neověřených (a možná i poplašných) zpráv.

Ještě bych byl ochoten tolerovat, pokud má pracovník odpovídající za vysílání zpráv vnitřní nutkání v rámci tzv. „informovanosti“ takovéto zprávy z anonymních zdrojů šířit, kdyby zazněla jedna věta typu „Opět se ozvala ilegální skupina Šuman a rozšiřuje sdělení týkající se toho a toho.“ Tečka.

Ale vysílání neověřeného obsahu z anonymního zdroje ve veřejném sdělovacím prostředku považuji za překračování zásad etické práce.

Děkuji, srdečně zdravím.

MUDr. Josef Vosátka


Vážený pane doktore,

zpravodajská agenda je plně v kompetenci editorů, kteří postupují podle schválených edičních zásad. Informace převzaté ze skrytých nahrávek se v médiích objevují dlouhodobě a veřejnoprávní médium si jistě dobře vyhodnocuje, zda může toto téma pominout, anebo zda je jeho povinností zařadit je do svého zpravodajství.

Je třeba oddělit zprávu o nahrávkách a zprávu o obsahu nahrávek. Zní to jako formalita, ale je to důležitá okolnost, která umožňuje toto téma editovat. Jako o ověřeném faktu se hovoří o existenci nahrávek, nikoli o jejich obsahu.

Rád bych, abyste přijal mé vysvětlení, že jde o obecnou metodu, která byla použita i v případě jiných politických stran (například aféra Petra Nečase).

Jako vážnější problém vnímám samotný fakt pořizování skrytých nahrávek a jejich zneužívání v politickém boji, ať se jedná o kteroukoli politickou stranu nebo konkrétního politika. A ještě vážnější téma je únik informací z policejních spisů, jak je vidět i ze zájmu poslanců.

Téma, které jste otevřel, pokládám za závažné – a nejsem sám, kdo je promýšlí z řady pohledů. Otázka, zda se zabývat nahrávkami pořízenými bez svolení soudu, má i svůj rozměr etický a nevylučuji, že by se z podnětu generálního ředitele Českého rozhlasu mohla dostat i na jednání Etické komise ČRo. Rád bych, abyste tuto informaci přijal jako potvrzení skutečnosti, že Český rozhlas má zájem na tom, aby metody jeho práce byly seriózní, profesionální a široce respektované.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio