Konec Týdeníku Rozhlas

31. květen 2022

Rostoucí ceny papíru a tisku a  klesající počet čtenářů způsobily, že ztrátu na vydávání časopisu už nebylo možno pokrývat z jiných zdrojů.

Vážený pane Pokorný,

před pár minutami jsem zůstala v úžasu nad internetovou zprávou o tom, že za měsíc vyjde naposled Týdeník Rozhlas:

https://www.mediaguru.cz/clanky/2022/05/radioservis-ukonci-vydavani-casopisu-tydenik-rozhlas 

Váš časopis je u nás doma déle než já, bezmála padesát let. Každé číslo projde několikerýma rukama a bedlivým čtením, než v aktuálním týdnu zakotví na poličce, která je pro něj vyhrazena (a běda, když se tak nestane!). Samozřejmě chápu, že doba je těžká a tištěným časopisům nepříznivá, a nakonec asi budu s to přijmout argumenty, které vedení ČRo k tomuto rozhodnutí vedou. Ale opravdu vám vaši čtenáři a předplatitelé nestojí za to, aby se o konci "svého" týdeníku dozvěděli od vás, a ne odněkud z internetu? Jestli je pravda, že Týdeník Rozhlas končí, proč to není uvedeno ani v aktuálním čísle, ani na webu Českého rozhlasu? Prosím, nenechávejte nás, své čtenáře a posluchače v nejistotě, zařaďte informaci o blížícím se konci časopisu na webové stránky nebo ji, pokud možno, dementujte.

Děkuji a vše dobré přeji,

Z. Z.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám, že jste se na mne obrátila. Musím Vám informaci, která se objevila v médiích, bohužel potvrdit. Redakce Týdeníku Rozhlas ctila pravidlo, že o podobně zásadních věcech informuje oficiálně nejprve generální ředitel ČRo Radu Českého rozhlasu a teprve poté je zveřejněna.

Nemusím Vám jistě zdůrazňovat, jak je tato skutečnost pro mne osobně citlivá. Pracoval jsem v Týdeníku Rozhlas s desetiletou přestávkou od roku 1990 do roku 2016, poznal jsem práci redaktora programových stránek, kulturních rubrik, tajemníka redakce, zástupce šéfredaktora a posléze i šéfredaktora. Když představenstvo Radioservisu jako vydavatele Týdeníku přišlo se zprávou o finanční neudržitelnosti časopisu, učinil jsem vše, co bylo v mých silách, abych situaci pomohl vyřešit. Ale stále rostoucí ceny papíru a tisku a na druhé straně klesající počet čtenářů způsobily, že ztrátu na vydávání časopisu už nebylo možno pokrývat z jiných zdrojů (vydávání knih a zvukových nosičů). Český rozhlas nemůže Radioservisu na vydávání Týdeníku posílat vlastní peníze, to zákon neumožňuje.
Je obdivuhodné, že zájem českých čtenářů umožnil vydávání tak speciálního časopisu, jako je Týdeník Rozhlas, po tak dlouhou dobu. Zatímco ještě v devadesátých letech jsem registroval po Evropě magazíny s podrobným rozhlasovým programem (i Slováci měli pěkný rozhlasový časopis), během krátké doby mizely jeden po druhém. Týdeník Rozhlas vsadil v té době na spojení rozhlasové problematiky a témat z kultury a historie a to byla koncepce, která zajistila jeho existenci na další léta. Jeho působení na volném trhu (nikoli tedy jako propagační tiskoviny) bylo ve světovém kontextu ojedinělé.
V situaci, kdy webové stránky Českého rozhlasu nabízejí nejen podrobný program všech stanic, ale také velké množství článků o jednotlivých pořadech a nadto materiály ze světa kultury i z historie, ztratila existence samostatného rozhlasového časopisu pro řadu čtenářů ten význam, jaký měla ještě před pár lety. Ne pro všechny, ale těch, kdo si Týdeník Rozhlas stále kupovali, bylo stále méně. Je mi to osobně velmi líto, ale musím vzít realitu na vědomí a smířit se s ní.

S díky za pochopení a s přáním klidného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio