Konec vysílání na středních vlnách

31. březen 2020

Vypnutí středních vln v roce 2021 souvisí s rozšířením digitálního vysílání prakticky na celou republiku. 

Dobrý den,

dočetl jsem se, že v roce 2021 má dojít k vypnutí vysílačů s amplitudovou modulací. Český rozhlas na SV i DV pravidelně posluchám a byl bych velmi nerad, kdyby došlo k vypnutí či výraznému snížení výkunu vysílačů na SV i DV.

Děkuji a doufám, že vysílání na SV i DV bude pokračovat i po roce 2021.

R. K.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

máte pravdu, konec roku 2021 jako termín vypnutí středních vln jsem si ověřoval přímo u specialistů na distribuci signálu v Technice ČRo. Tento krok souvisí s rozšířením digitálního vysílání prakticky na celou republiku. Pokud bych mohl doporučit, pak by to byla investice do přístroje s možností příjmu digitálního signálu. Kromě stanic ČRo vysílajících terestricky takový přístroj navíc umožňuje přijímat i vysílání dalších stanic vysílajících jen digitálně – sám takto oceňuji například skvělé archivní snímky na Rádiu Retro nebo klasickou hudbu na stanici D-Dur. Od roku 2022 se navíc chystají nové digitální stanice.

Je mou povinností upozornit vedení Dvojky a další pracovníky Českého rozhlasu na nesouhlasné reakce posluchačů týkající se rušení středních vln. Stane se tak i s Vaším dopisem.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio