Konec vysílání na středních vlnách

19. říjen 2020

Významou roli při rozhodování o osudu středních vln hrálo ekonomické hledisko. Faktem zároveň je, že posluchačů, kteří dosud vlastní pouze přístroj schopný přijímat střední vlny, je stále méně.

Dobrý den,

doslechli jsme se, že se chystá vypnutí rozhlasového vysílání na dlouhé a střední vlně, rádi bychom vyjádřili svůj nesouhlas s tímto plánovaným krokem. Je mi 16 let a přibližně před třemi lety mě očarovalo kouzlo elektronkových rozhlasových přijímačů. Začal jsem je sbírat a opravovat. Dnes jich máme s kamarádem několik desítek a mnoho z nich je opravdu výstavních, nejstarší funkční kus je vyroben v roce 1929. Tato záliba mě přivedla k pravidelnému poslechu Českého rozhlasu na SV, DV a také k radioamatérství. Kdo si někdy "na koleně" vyrobil krystalku dobře ví, jak je to krásný pocit, když s doslova pár součástkami slyšíte vysílání ČRO2 na SV. Pokud by došlo k ukončení těchto dvou typů vysílání, všechny tyto krásné stroje s osobností navždy utichnou a my nadšenci budeme nuceni stavět nelegální tzv. "pokojové vysílače" nízkých výkonů, které nám alespoň v jedné místnosti nahradí zmizelé rozhlasové stanice. Bohužel na vašem rozhodnutí zrušit vysílání dlouhých a středních vln asi nic nezměníme, ale budeme rádi, když si tento text přečtete a alespoň budete vědět, že i mladí mohou tyto služby využívat.

Hezký den,

V. C.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za dopis týkající se plánu zrušit koncem příštího roku vysílání Českého rozhlasu na středních vlnách. Na úvod bych rád zdůraznil, že mi nejde o obhajobu rozhodnutí, které učinilo vedení Českého rozhlasu, hájit Český rozhlas není moje práce a ani se to ode mě neočekává. Mou povinností je pracovat s podněty posluchačů k jejich prospěchu. Ne vždy se mi to podaří, ale mohu zaručit, že o kritických výhradách se příslušní vedoucí pracovníci dozvědí v každém případě.

Nebudu zastírat, že významnou roli při rozhodování o osudu středních vln hrálo ekonomické hledisko. Finanční úspora je skutečně nezanedbatelná. Faktem zároveň je, že posluchačů, kteří dosud vlastní pouze přístroj schopný přijímat střední vlny, je stále méně. Ovšem ani argumenty odpůrců zrušení středních vln nelze brát na lehkou váhu. Střední vlny pokrývají území téměř bez ohledu na terénní profil. Na druhou stranu je středovlnné vysílání náchylné na rušení, především ve městě a husté zástavbě. Mám s tím bohaté zkušenosti a myslím, že mi je potvrdí řada posluchačů. Tady se projevuje výhoda příjmu digitálního signálu. DAB je proti rušení velmi odolný. Šíří se ovšem podobně jako VKV FM, tedy značně záleží na terénním profilu. Když jsem tuto problematiku konzultoval se specialisty na šíření signálu z Techniky ČRo, dostal jsem od nich informaci, že dokonalé pokrytí systémem DAB si po dobudování sítě s pokrytím cca 97 % pravděpodobně vyžádá ještě postupnou stavbu malých dokrývačů. To není neřešitelný problém. Proti argumentu pokrytí celého území středovlnným signálem zde tedy stojí kombinace VKV FM a DAB pokrývající rovněž celé území. A jsme zpátky u ekonomického hlediska, které Český rozhlas, jemuž se od roku 2004 nezvýšily koncesionářské poplatky, musí brát v úvahu.
Dovolte ještě doplňující informaci, kterou jsem si vyžádal od ředitele komunikace ČRo. Myslím, že Vás jako znalce této problematiky bude zajímat. Pásmo AM je dlouhodobě nákladné, tedy komerčně neefektivní a neperspektivní. Bohužel v situaci Českého rozhlasu, kterému se fakticky neustále snižují příjmy (oproti roku 2004 klesla hodnota koncesionářského poplatku o třetinu), je nutno uvažovat i v těchto souvislostech. V České republice je toto pásmo volné a již řadu let žádný komerční subjekt nepožádal o možnost vysílat na střední vlně. Média sdružená v Evropské vysílací unii (EBU) postupně tento typ distribuce opouštějí, naposledy Deutschlandradio, Radio France, NPO v Nizozemí (2015), BTRC v Bělorusku (2016), Radio Vaticana (2016), RTSH v Albánii (2017) a RTSH ve frankofonní části Belgie (2018). BBC v pásmu AM také ukončila vysílání některých regionálních služeb v lednu 2018.

Věřte, že důvodem rozhodnutí, které kritizujete, nebyla necitlivost vůči tradici, ale nutnost hospodárně a účelně zajistit pokrytí celého území dostupným signálem. Nicméně o Vašem dopise, o jehož racionalitě a upřímnosti nepochybuji, jsem informoval vedoucí pracovníky Českého rozhlasu.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio